Пътуванията със самолет успяха не само да възстановят нивата си от преди пандемията, а дори и да ги надскочат. Във всеки момент хиляди самолети са в небето над нас, а лятото определено е най-натовареният сезон за авиокомпаниите.
Когато ни предстои да летим, се интересуваме първо от мястото, на което ще се настаним, както и от политиката за багаж. А когато се качим на борда, няма как да не обърнем внимание и на храната, която ни се сервира. Оказва се, и тя има своите специфики и хиляди метри надморска височина.
Според изследване за Lufthansa от института Fraunhofer, солта се усеща с между 20 и 30% по-интензивен вкус, а захарта е с между 15 и 20% по-малко наситена. Друг важен фактор е, че около 70% от пътниците на борда на самолет губят истинското си усещане за вкус. Това се дължи на редица фактори, сред които са силният шум от двигателите и ниската влажност на въздуха от около 12%, което е като в пустинята.
Източник: iStock
Освен това ниското налягане в кабината води до намаляване на нивата на кислород в кръвта, а това е предпоставка за по-ниска чувствителност на обонятелните рецептори. А близо 85% от това, което определяме като вкус, всъщност идва от нашето обоняние. Затова дори да ни сервират истински кулинарен шедьовър на борда, със сигурност няма да успеем да го оценим така, както в някой ресторант.
Авиокомпаниите се съобразяват с тези специфични условия и са наясно кои са храните, които се приемат добре от пътниците, както и тези, които е по-добре да не си правят труда да приготвят. Според професор Чарлз Спенс от Crossmodal Research Laboratory в Оксфордския университет, всички храни, богати на умами, се приемат добре във въздуха.
Източник: iStock
Затова е добре ястията да съдържат например домати, аншоа, гъби, отлежало сирене. Тъй като фурните на борда изсушават храната, в повечето случаи тя е комбинирана с някакъв сос. В условия на ниско налягане ефективни за подсилване на вкуса са всякакви подправки като джинджифил, кимион, канела, лют червен пипер, кардамон, които остават стабилни и дори не е нужно да се слага повече от тях, предава Daily Mail.
Пастата също сигурно ще ни хареса, ако ни я сервират, докато пътуваме със самолет. Важно е да е по-твърда, например пене, да има достатъчно сос, мазнина и свежи подправки, както и да се претопля по правилния начин. Пармезанът е добре да се избягва заради натрапчивия си аромат. Ризотото не е подходящо за сервиране на борда заради лепкавата си текстура, затова и авиокомпаниите наблягат на други алтернативи като нахут, елда и т.н.
Spotlight
на 30.11.2023 в 23:56:08 #1Последното ми пътуване с Юнайтед Ейрлайн, храната беше толкова обилна, че би оставила гладна и една колибра. Едно нещо не мога да разбера. Такива стриктни проверки за всякакви остри предмети и т.н., а сервират храната с метални вилици и ножове.