От една страна сме наясно, че постоянно се появяват нови психологически концепции, чиято цел е да решат реални или не толкова съществени проблеми на човешката психика. От друга обаче сме наясно, че все повече хора се борят с ментални проблеми, а решаването им е от значение за цялостното здраве на обществото.

Стрес, депресия, безсъние, лошо настроение и кога трябва да се обърнем към лекар

Стрес или депресия - как да ги различим

Кога трябва да потърсим помощ

Затова няма как да не обърнем внимание на метода HALT.

Съкращението идва от английските думи "гладен", "ядосан", "самотен" и "уморен" - hungry, angry, lonely, tired. И обяснението, че ако сме в някое/някои от тези състояния, сме склонни да взимаме погрешни и крайно емоционални решение в ежедневието си.

Снимка 563758

Източник: iStock

"Идеята е да си помогнем в идентифицирането на тези състояния, когато сме на път да предприемем някакво негативно действие, и вместо това да се опитаме да се справим със скрития проблем", коментира социалният работник и специалист по зависимости Касондра Глен пред Well + Good.

Тя пояснява, че техниката HALT идва от работа с наркозависими, но лесно може да се ползва в обикновени житейски ситуации, в които да успяваме да контролираме емоциите си, когато разберем, че действията ни са продиктувани от глад, ярост, самота или умора.

Снимка 485952

Източник: iStock

Най-простият съвет е да си зададем въпроса заради какво точно не се чувстваме напълно ОК в момента. Най-вероятно ще стигнем до отговор, свързан с някое от горните четири състояния. От Well + Good казват, че HALT е най-ефикасен за хора, които имат проблеми с контрола на гнева, подложените на хроничен стрес, двойки с нехармонична връзка, както и хора, борещи се със зависимости.