Напоследък все по-осезаемо усещаме климатичните промени и последиците от глобалното затопляне. А учените не спират да алармират какво още ни чака в близко и далечно бъдеще, ако не настъпи промяна в най-скоро време. И да, по-честото боледуване, умората и всички други неразположения от резките промени на времето са само малка част от негативите за здравето ни.

Климатичните промени и краят на света, до който ще доведат

Кога и как ще изчезне животът на Земята

Прогнозите не са никак оптимистични

Според ново изследване, което обединява учени от Shahjalal University в Бангладеш и американското The New School for Social Research, климатичните промени може дори да скъсат продължителността на живота с до шест месеца. Това се дължи както на директни, така и на индиректни вреди, които климатът ни нанася.

От една страна са жертвите на всички природни катаклизми като наводнения, урагани и други, които често са и млади хора, и деца. От друга са всички начини, по които времето навън влияе на здравето - както физическото, така и психичното. Те повишават риска от възникване на нови глобални пандемии, както и от дихателни проблеми.

Снимка 650079

Източник: iStock

Освен това се пояснява, че глобалното затопляне води до глад, по-ниска хранителна стойност на отглежданите култури, както и до преждевременни раждания и психични заболявания, които понякога са причина за самоубийства.

За целите на изследването се анализират данни за температурите и валежите в 190 страни в продължение на 80 години - от 1940 до 2020 г. Така се установява, че ако средно годишната температура продължава да се повишава с един градус, средната продължителност на живота ще намалее с около половин година.

А жените ще бъдат по-засегнати от мъжете и техният живот може да се съкрати с до 10 месеца. Този ефект е свързан не само с повишението на температурите, но и с количеството валежи.

Снимка 650082

Източник: iStock

Според авторите на изследването, на климатичните промени трябва да се гледа като на реална и сериозна заплаха за общественото здраве. Те на този етап не се наемат да дават прогнози кога ще е на лице това намаляване на продължителността на живота, но отбелязват, че в периода, който са анализирали, се наблюдава значително повишение - от средно 55 до средно 72 години, пише Forbes.

Климатичните промени и как предизвикат проблеми с очите

Все по-топло - все по-опасно и за очите

Още един риск от глобалното затопляне

Но на фона на обявяването на 2023 г. за най-топлата в човешката история и прогнозите, че 2024 ще е още по-топла, тези негативни последствия от глобалното затопляне надали ще закъснеят. И, за съжаление, не можем да направим много по въпроса.