Ефектът от климатичните промени не се изразява само с покачването на температурите и това го знаем добре. Оказва се, че те засягат все повече аспекти от живота ни и дори любимата ни бира може да се промени в отрицателна посока. Ето защо.

Коя е най-полезната бира

Коя е най-полезната бира

Експертите са категорични

Проведено изследване събира данните за добива на бирен хмел и съдържанието на алфа киселини между 1971 г. и 2018 г. в 90% от европейските региони за отглеждане на културата в Германия, Чехия и Словения. Така се установява, че сега хмелът узрява с около 20 дни по-рано в сравнение с преди 20 години.

По този начин критичният период на зреене се измества към по-топлото време, а това оказва негативно влияние върху съдържанието на алфа киселини. Те са специфични съединения, които придават на бирата уникалния горчив вкус и пряко влияят на нейното качество.

Снимка 626973

Източник: iStock

Изследователите доказват още, че производството на хмел е намаляло с почти 0.2 тона на хектар годишно, а съдържанието на алфа горчивина е намаляло с около 0.6%. А прогнозите са, че добивът на бирен хмел може да намалее с цели 18% до 2050 г.

Междувременно и съдържанието на алфа киселини също ще се редуцира с до 31%, което неминуемо ще повлияе на вкусовите качества на нискоалкохолната напитка. Освен това с намаляване на съдържанието на тези киселини ще е необходимо по-голямо количество суровина за производството на бира, което ще оскъпи както процеса, така и крайния продукт. Възможно е и производството на първокласни и занаятчийски бири да бъде свито, предава Daily Mail.

Снимка 637508

Източник: iStock

"Тъй като отглеждането на висококачествен ароматен хмел е ограничено до сравнително малки региони с подходящи екологични условия, съществува сериозен риск голяма част от това производство да бъде засегнато от индивидуални горещи вълни или екстремни суши, които вероятно ще се увеличат при глобалното изменение на климата", твърдят учените.

Коя е най-вредната бира

Коя е най-вредната бира

Лека, лятна, свежа... но далеч от нея

Затова те смятат, че са необходими навременни и ефективни промени в традиционните практики за отглеждане на бирен хмел, за да се намали въздействието на климатичните промени. А какъв точно ще бъде ефектът от намаляването на продукцията в някои от най-известните европейски региони за производство на бира, предстои да разберем.