Повече от ясно е, че всички големи автомобилни производители виждат бъдещето в електромобилите. Но това не означава, че скоро ще се сбогуваме напълно с добрите стари двигатели с вътрешно горене.

Беше ни напомнено и от Ferrari, които разкриха новия Roma Spider. Моделът Roma бе представен за първи път през 2019 г. и тогава беше ясно, че си има всичко, включително V8 с турбокомпресор. Но някак липсваше опцията за кабриолет.

Е, това се променя с Roma Spider, който може да се изфука с мек прибираш се покрив. Под капака обаче нещата изглеждат сходни с оригиналната Roma. Двигателят е 3,9-литров V8 с двоен турбокомпресор и с впечатляващите 612 к.с. Той е окомплектован с 8-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител на Ferrari.

Снимка 610659

Източник: Ferrari

Ferrari Roma Spider е 2+, което означава, че на пространството зад предните седалки не може да се разчита много. Добавеният мек прибиращ се покрив пък се явява като отстъпление от дългогодишната традиция покривите на автомобилите им да бъдат твърди.

Всъщност от Road & Track твърдят, че това е първото Ferrari от 1969 г. насам, което е с предно разположен двигател и мек прибираш се покрив. Но от компанията твърдят, че акустичната изолация на новия мек покрив е точно толкова добра, колкото и на прибиращите се твърди. А отварянето на мекия покрив би трябвало да отнема някакви си 14 секунди.

Снимка 610660

Източник: Ferrari

Значително по-малко време ще отнеме развиването на 100 км/ч. от спряло положение - едва 3,4 секунди. Или казано по-друг начин, за 32 метра въпросната скорост ще бъде развита. За 9,7 секунди пък Roma Spider може да развие до 200 км/ч. Максималната скорост на автомобила е 320 км/ч.

Снимка 610656

Източник: Ferrari

Мекият прибиращ се покрив идва и с мобилен заден спойлер, който е проектиран така, че да се отваря и прибира по калибриран начин в зависимост от скоростта на автомобила и неговото моментно ускорение. Той има три позиции - на ниско, средно и високо съпротивление. До достигането на 100 км/ч. спойлерът е в ниска позиция, в средна е при скорост над 300 км/ч., защото така автомобилът ще бъде по-добре балансиран.

От Ferrari потвърждават пред Road & Track, че новата Roma Spider ще замени Portofino M в каталога на компанията. Към момента не е обявена цена за новия кабриолет, но от Car and Driver смятат, че тя ще е около 280 000 долара. Не е ясно и кога ще бъде пуснат в продажба.