Отдавна сме наясно с вредите от постоянното стоене пред мониторите. И вече не става въпрос само за негативните последици върху зрението, съня и кожата, а за тези и върху психиката ни.

Работата на компютър, правилото 20-20-20 и как да пазим очите си

Правилото, с което пазим очите си

Защото е наистина важно

И не, няма да отричаме редицата ползи от развитието на технологиите, особено в условията на пандемия и настоящата социална изолация. Просто защото те ни предпазват от тотален емоционален срив и поддържат ума ни в кондиция.

И ето тук е деликатният момент, в който се намесват учените и доказват обратния ефект от прекомерната онлайн консумация.

Снимка 517863

Източник: iStock

Според последните проучвания по темата, и активното присъствие в мрежата, и само мисълта да бъдем онлайн допълнително ни напрягат в и без това достатъчно тревожната за всички ситуация.

Оказва се (и тук не сме изненадани), че никога досега не сме били толкова привързани към екраните и безграничния свят зад тях - поведенчески феномен, който немски изследователи определиха за първи път като "онлайн бдителност" в проучване от 2018 г.

Снимка 517854

Източник: iStock

Казано на прост език - всички онези рутинни и специфични действия в поведението ни по отношение на онлайн съдържанието и комуникацията, както и готовността ни да ги използваме постоянно, вече са цял раздел в психологията.

Стоенето вкъщи, слънцето, природата и какво ще се случи, ако спрем да излизаме

Какво ще се случи, ако спрем да излизаме навън

Осезаем ефект и за тялото, и за психиката

Наскоро излезе още по-задълбочено проучване относно мотивите за този вид наше поведение и въздействието му върху мозъка.

Специалистите обобщиха три основни причини:

  • Постоянната мисъл за дигиталното пространство.
  • Автоматичната (и почти мигновена) нужда да реагираме на различните онлайн известия.
  • Съзнателната ни активна нагласа да проверяваме какво се случва с устройствата, приложенията и пр.
Снимка 517862

Източник: iStock

С други думи: нашите когнитивни ресурси са "разпределени и запазени за онлайн дейности", което ни стресира както директно, така и косвено - особено когато ни се наложи да се справим с различни предизвикателства офлайн, от типа на междуличностни конфликти.

Витамин С, прекаленият прием и до какво води той

Колко витамин С е много витамин С

Можем ли да предозираме

А изводът е ясен - не бива да прекаляваме и с предимствата на виртуалния свят, както и с всичко останало.