Джинджифилът е съставка, която става все по-популярна не само заради вкусовите си качества - винаги добавя нотка екзотика към ястията, но и заради полезните за организма свойства. Кой обаче е най-добрият начин да го обелим и съхраним?
Източник: iStock
The Guardian ни съветват да не използваме белачка за картофи, защото така ще изхвърлим почти една трета от целия корен. Най-добре е да остъргаме джинджифила с обратната страна на ножа, с лъжица или дори просто да го измием добре преди ползване.
Ципата му е толкова тънка, че тя почти изчезва при термична обработка. Ако пък разполагаме с по-голямо количество, можем да го съхраняваме, като го почистим, нарежем и след това замразим. Или като го мариноваме като за суши.
Източник: iStock
Ето и пропорцията за мариноване: 50 г джинджифил, 150 мл оризов оцет, 1 чаена лъжичка сол, 2 чаени лъжички захар. Почистеният и нарязан на тънко джинджифил се бланшира за минута във вряла вода със сол и се прехвърля в чист буркан.
Оцетът се кипва и се добавя захарта. След като течността изстине, се изсипва върху джинджифила. Съхранява се в хладилник за няколко седмици.