В разгара на сезона на доматите сме и няма нищо по-лесно от това да готвим почти всичко с тях, защото са налични и достъпни както в магазините, така и в градината за късметлиите, които имат такава.

Как да белим домати за секунди

Как да белим домати за секунди

Бърза работа, но качествена

Въпреки това често се чудим кои домати е правилно да използваме в зависимост от това, което готвим: пресни, консервирани, на пюре или сушени. Последните е ясно, че са по-скоро допълнение към някои ястия, затова няма да се занимаваме с тях.

Пресни домати

Снимка 615265

Източник: iStock

С тях е препоръчително да готвим винаги, когато са налични и са в сезона си. Може да е малко по-трудоемко да ги обелим и нарежем на дребно за сос за паста например, но усилията със сигурности си струват.

Консервирани домати (цели или на кубчета)

Снимка 633981

Източник: iStock

Като цяло професионалните готвачи като шеф-готвача Джейкъб Кенеди ползват единствено цели домати от консерва. "Използвайте цели белени домати, защото текстурата им е по-добра, а и винаги може да ги нарежете, ако се налага", казва той пред Guardian. Но съветва да бягаме "като от чума" от консервираните домати от магазина, в които има добавени подправки и чесън, защото вкусът им ужасен.

Доматено пюре

Снимка 633982

Източник: iStock

Концентрирано или не, доматеното пюре е подходящо, когато приготвяме супи, защото ще предаде кремообразна текстура на финалното ястие. Също така може да го ползваме за яхнии за добавяне на "доматен привкус" без да имаме реални парченца домати.