Да сме на диета, да броим калориите, да внимаваме с всяка хапка и с нетърпение да чакаме всеки свален килограм безспорно може да бъде доста стресиращо. А стресът е още по-голям, ако желаният резултат не идва и не идва.

Хранителните режими са строго индивидуални и това, че при някой конкретна диета действа, не значи, че и при друг ще е така. Но има някои общовалидни правила като това, че и без тренировки няма как да имаме прогрес.

Оказва се, че има още един саботьор на усилията ни, за който едва ли предполагаме. Диетолози ни предупреждават, че липсата само на едно важно хранително вещество може да провали цялата ни диета.

Снимка 438973

Източник: iStock

Приемът на достатъчно количество йод е от съществено значение зa правилния метаболизъм. А специалисти по здравословно хранене са на мнение, че в последните години жените не приемат достатъчно количество от този минерал именно заради хранителните ограничения, които си налагат.

В резултат на това те страдат от постоянна умора, липса на енергия, задържане на течности, проблеми със съня, косопад, чупливи нокти и проблеми с щитовидната жлеза.

Снимка 438971

Източник: iStock

Когато тя функционира неправилно, това води до хормонални проблеми и покачване на тегло. Така ако в диетатa ни не присъстват достатъчно храни, богати на йод, тя напълно се обезсмисля, пише Daily Mail.

Основните източници на йод са млякото, млечните продукти, рибата, водораслите, яйцата, бобовите култури, боровинките, ягодите, картофите и пълнозърнестите храни.

Храна срещу бръчки

Храна срещу бръчки

Най-ефективните храни за подмладяване

Оказва се обаче, че зеленчуците от семейството на зелето, броколите и карфиола възпрепятстват усвояването на приетия йод от организма. Затова техният прием трябва да е ограничен до два-три пъти седмично.