За вредите от захарта се е говорило много и ще продължава да се говори. Този път учените насочват вниманието си към нейните най-големи консуматори - децата.

Захарта, мозъкът, допаминът и ефектите от консумацията й

Какво прави захарта с мозъка ни

Големите пакости зад това сладко чувство

Редовната консумация на захарни изделия води до наднормено тегло - това ни е ясно на всички. Но децата са поставени и под друг сериозен риск, ако често си хапват шоколади, близалки и други подобни вкусни, но вредни лакомства.

Според учени от Университета в Джорджия, честата консумация на захар при подрастващите влияе на развитието на мозъка им и в частност на способността за запаметяване. Те доказват връзка между подсладените напитки и хипокампуса - област в мозъка, отговорна за ученето и запаметяването.

Снимка 527722

Източник: iStock

С експеримент с гризачи е установено, че пиенето на напитки с високо съдържание на захар по време на юношеството влияе негативно на уменията за учене и запаметяване в зряла възраст. А причина за този ефект е промяна в бактериалната чревна флора.

Консумацията на захар в ранна възраст увеличава значително нивата на парабактероидите и колкото по-високи са те, толкова по-големи са затрудненията в решаването на задачи със запаметяване.

Снимка 527724

Източник: iStock

Това е така, защото хипокампусът се развива до края на юношеството и е много податлив на влияния, като това на въпросните бактерии. Негативният ефект обаче може да даде отражение в различна степен и в различни задачи, но общото е, че той продължава да се наблюдава и в по-зряла възраст, предава Science Daily.

Децата, психичното здраве, домашните любимци и как им помагат в развитието

Защо всяко дете се нуждае от домашен любимец

Една специална връзка

След като е установено, че бактерии от чревната флора могат да предизвикат когнитивни дефицити, сега пред учените стои задачата да установят и как точно се случва това. Но и сегашните изводи са ни достатъчни, за да бъдем още по-внимателни колко захар даваме на децата си.