В последните години деменцията успя да се превърне от медицинска загадка във все по-изследвана и разбираема болест. Проучване след проучване сме все по-наясно с причините за нея и начините да се предпазим. Ето го и поредното.

Учени от медицинския факултет на Университета в Маями проведоха изследване с над 5000 участника, продължило седем години. А изводите от него са изненадващи на фона на битуващото мнение, че недостатъчното сън е предпоставка за развитие на Алцхаймер и деменция.

Според американските учени, прекалено многото сън - девет и повече часа на нощ, също ни прави потенциални жертви на заболяванията, точно както хората, които прекарват по по-малко от шест часа в сън.

Снимка 447603

Източник: iStock

Участниците в изследването, които са заявили, че спят по десет и повече часа на нощ, след седем години показват значително понижаване на своите когнитивни способности - учене, боравене с богат речник, памет. Тези изменения предшестват развитието на деменция и Алцхаймер.

Засега не е ясна точната връзка между по-дългото поспиване и деменцията, но се смята, че и заболяването, и нуждата да спим повече, са породени от един и същи изменения в мозъка.

Бракът, разводът и как влияят те на риска от деменция

Каква е връзката между брачната халка и деменцията

Колко по-уязвими са самотните мъже

Учените смятат, че и прекалено многото сън води до появата на лезии в мозъка, известни като хиперинтензивност на бялото вещество. Те се причиняват от понижен приток на кръв към мозъка. Наличието им се установява с ядреномагнитен резонанс и се свързва с повишен риск от деменция и инсулт, пише Daily Mail.