Какво е максималното алкохолно съдържание в бутилките алкохол в бара в дома ни? В повечето случаи е между 10-25% или да кажем 40% максимум. В света обаче има някои алкохолни напитки с ABV (обемно съдържание на алкохол) над 80%. Освен тях обаче има друга категория на най-силните алкохолни напитки с над 90% алкохолно съдържание. И последните са силни и изгарящи, точно като огън. Има дестилатори по целия свят, които са създали специално проектирани алкохолни напитки, повишаващи съдържанието на ABV във водка, уиски, ром, абсент и др. Ето и списък на седем от най-силните алкохолни напитки в света с минимум 90% процентното съдържание на обема на алкохола в общия обем на напитката, които подбират от GQ.

Бира, Brewmeister Snake Venom, Brewmeister Armageddon, Koelschip Start the Future - кои са най-силните бири в света

Топ 7 на най-силните бири в света

Когато бирата е по-високоалкохолна и от ракия

7. Ром Mariënburg - 90%

Белият ром Mariënburg е от Суринам, най-малката държава в Южна Америка. Напитката има подчертани нотки на захарна тръстика с малко подправки и плодов вкус. Ромът се предлага и с по-малко алкохолно съдържание от 65% и 81%.

6. Ром River Antoine Royale Grenadian Rum - 90%

Дестилиран в Гренада, белият ром River Antoine Royale се произвежда от 1975 г. от местно отглеждана захарна тръстика. Производителите използват вековната традиция на успокояване в гърне (вид метод на дестилация), за да получат максимален наситен вкус. River Antoine също се предлага в 69%, 75% и други варианти. Напитката има силни нотки на сладка захарна тръстика и вкус на гренадин. Марката се рекламира като свръхустойчив ром.

5. Уиски Bruichladdich X4 Quadrupled - 92%

Bruichladdich X4 Quadrupled отлежава в дъбови бъчви по метода на четворна дестилация от XVII век. Произведено в Шотландия, процесът на дестилиране на този малц го прави едно от най-силните и чисти уискита, налични там. Интересното е, че BBC дори извърши необичаен експеримент с биогориво, използвайки три литра четирикратно дестилиран X4 Islay Spirit на Bruichladdich и постигна скорост от 60 мили в час за 3.5 секунди.

4. Неутрален спирт/зърнен алкохол Everclear 190 - 95%

Известен като зърнен алкохол или неутрален алкохол, Everclear се дестилира от 100 избрани зърна. Крайният резултат е 95% алкохол. Everclear Grain има неутрален вкус и е без цвят и мирис. Алкохолът се използва на международния пазар за създаване на различни коктейли и блендове.

3. Неутрален спирт/зърнен алкохол Golden Grain 190 - 95%

Golden Grain се произвежда от американската компания Luxco. Той е 100% неутрален алкохол, дестилиран от зърно. Подобно на Everclear, той е безцветен и без мирис. Използва се предимно за създаване на домашни ликьори и екстракти.

2. Водка Polmos Spirytus Rektyfikowany - 96%

Spirytus Rektyfikowany с произход от Полша е с 95-96% процентното съдържание на обема на алкохола в общия обем на напитката. Тази спиртна напитка се произвежда с помощта на първокласен етилов алкохол със земеделски зърнен произход. Spirytus често се използва като основа за ликьори и други инфузии и директното му пиене изобщо не се препоръчва.

Високоалкохолни напитки, Polmos Spirytus Rektyfikowany, Everclear 190 и топ 10 от най-силните в света

Топ 10 на най-силните алкохолни напитки

Чашка с много висок градус

1. Cocoroco - 96%

Произведено от захарна тръстика, Cocoroco е с изключително високо алкохолно съдържание. Тази боливийска напитка дори е незаконна в някои страни, поради прекалено високото си съдържание на алкохол.