Много са факторите, които всеки желаещ да бъде стопанин на куче, трябва да вземе предвид. А за да вземем решение, винаги би ни било от полза да опознаем различните породи.

Как кучето ни да има здрави и щастливи старини

Как кучето ни да има здрави и щастливи старини

Най-добрите съвети за благополучието на нашия четириног приятел

Ако сме сред тези, които се колебаят, но са отворени към съвети, може да вземем предвид мнението на дресьора и специалист по кучешко поведение Уил Атертън. Във видео в TikTok той разкрива породата, която не би препоръчал, като посочва и причините за това.

Най-напред той споменава, че няма порода, която да не харесва, но изтъква, че всяка има своите предимства и недостатъци. По-нататък в клипа обаче се спира на една конкретна порода - уипет.

@iamwillatherton Why I hate whippets! Is this the roght dog breed for you?! #whippet #whippetsoftiktok ♬ original sound - Will Atherton

Той обяснява, че има едно особено нещо, което не му допада в нея и това е фактът, че нейните представители са склонни да бъдат "свръхчувствителни". Въпреки че като цяло определя породата като "прекрасни, мили кучета", дресьорът дава пример с уипет, който в момента е в обучителния му център, заради това, че показва "проблемно поведение" следствие на свръхчувствителността си.

"Трябва да се уверите, че ако си вземете уипет, ще знаете как да му вдъхнете увереност, така че да не станат прекалено нервни, прекалено тревожни или да развият нещо като тревожност, когато се разделяте с тях", съветва Уил Атертън.

Снимка 660649

Източник: iStock

След като видеото му обиколя онлайн пространството, събирайки хиляди гледания, се натрупват и коментари от стопани с много различни мнения.

Докато едни споделят, че техният уипет е уверен, не показва свръхчувствителност и не биха си представили да имат друга порода, то други признават, че кучето им действително има проблеми с дресировката или е страхливо.

Уипетите обаче не са единствените кучета, за които Атертън съветва хората да имат едно наум. Според него също неподходящи, но по-скоро за заети хора, са бордър колитата.

Снимка 660650

Източник: iStock

По думите му хората ги привлича твърдението, че те са най-умната и лесна за дресировка порода. "Това, което те чуват, е че са най-лесните за дресировка, но всъщност са най-податливите на дресировка", уточнява Уил Атертън.

Животни с чувство за хумор - кои са най-големите шегаджии

Кои са най-големите шегаджии сред животните

Никак не им е скучно

Той допълва също, че бордър колитата са доста енергични и затова имат нужда от повече физическа активност и внимание, отколкото повечето хора си дават сметка. А когато това не им бъде осигурено от стопаните, кучетата лесно могат да се отегчат и да развият поведенчески проблеми, като прекомерно лаене, ровене или неукротимо дъвчене, пише The Sun.