Чаят е една от любимите ни напитки, особено през студените месеци. Ако обичаме да го консумираме често, добре е да знаем няколко правила за приготвянето му, за да получаваме винаги перфектната на вкус чаша.
Насипен или в пакетче
Тук е важно да предпочетем вкуса пред удобството. Избирайки насипен чай си гарантираме много по-наситен вкус и аромат. Можем да го поставим както в пакетче за еднократна употреба, така и в инфузер.
Вода
Водата, която използваме за направата на чая, също оказва влияние върху неговия вкус. Затова е по-добре да изберем не чешмяна, а филтрирана или минерална.
Температурата й също е от значение. Ако си правим черен чай, водата трябва да е кипнала, а ако предпочитаме зелен, го заливаме с вода с температура между 70 и 80 градуса.
Ако водата веднъж е кипнала, но не сме я сложили в чашата веднага, не бива да я претопляме отново, защото това отнема кислорода от нея и ще доведе до метален вкус на чая.
Източник: iStock
Запарване
След като сме налели водата, трябва да изчакаме поне две минути, преди да пристъпим към консумация. И не е необходимо да изстискваме пликчето и постоянно да го топим в чашата, защото така се отделят много танини, които правят вкуса по-горчив.
Ако оставим пакетчето или инфузера прекалено дълго в чашата, също ще ни горчи. Задължително обаче трябва да го махнем, а не да го оставим в чашата, докато пием.
Чаша
Тя също е от значение за вкуса на чая. Ако го направим в пластмасова, танините ще се залепят по стените й и ще ни е по-горчив. В керамичната пък ще изстине прекалено бързо. Затова най-добрият вариант е порцеланът. Именно така са го сервирали в древна Япония, припомня ни Джейми Оливър.
Мляко
Ако обичаме да пием чая си с мляко, то него трябва да добавим накрая.