Особено когато се развиват в продължителен период от време, възпаленията в тялото могат да повлияят на организма по редица негативни начини, включително да причинят различни видове заболявания.
Разбира се, един от факторите, които влияят на тази биологична реакция на тялото към вредни стимули, е начинът на хранене. Като чрез консумацията на правилните храни можем да се предпазим от възпаления, а същевременно вредните могат да ги причинят.
Най-общо казано, е препоръчително да наблягаме на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, растителни протеини, риба и леко месо, докато едновременно с това избягваме ултрапреработените храни.
Според диетолозите обаче има един зеленчук, който се откроява с благоприятните си свойства и може да помогне за предотвратяване и намаляване на хроничното възпаление.
Броколите - зеленчукът, с който борим възпаленията в тялото
Както вече споменахме, плодовете и зеленчуците са основна част от противовъзпалителната диета. И докато всички те съдържат хранителни вещества, които могат да помогнат за намаляване или предотвратяване на възпалението, зеленчукът, който се оказва особено полезен, са броколите.

Източник: iStock
Учените са изследвали противовъзпалителните и антиоксидантните им ефекти. Броколите са богати на съединения като сулфорафан и много фибри, витамин C и флавоноиди.
За сулфорафана например е известно, че активно намалява нивата на възпаление в организма и се свързва с намаляване на риска от рак на гърдата, на простатата, на белия дроб и на дебелото черво.
Научно обосновано е също, че и фибрите помагат за намаляване на риска от хронични заболявания, причинени от възпаление. Сред тях са сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.
Същото важи и за витамин C и флавоноидите, които са вид антиоксидант. Всички тези хранителни вещества, на които са богати броколите, значително намаляват възпалението в организма.

Източник: iStock
Колко броколи да ядем, за да се възползваме максимално от противовъзпалителните им свойства
Истината е, че най-добрата противовъзпалителна диета не изисква консумацията на голямо количество броколи. А е тази, която ни помага да си набавим разнообразни хранителни вещества. Но за да подпомогнем организма ни за предотвратяване или намаляване на възпаленията, е достатъчно да ядем по около 90 грама броколи.
Ако обаче редовно консумираме други кръстоцветни зеленчуци (като зеле, карфиол, кейл и брюкселско зеле), може да ядем по-малко или по-рядко броколи, докато същевременно пак се възползваме от ползите за здравето.
А те, разбира се, са свързани с балансирано и пълноценно хранене. Възпалението се влияе от различни аспекти от начина ни на живот, а броколите (както и всяка друга храна) са най-ефективни като част от здравословен хранителен режим. Освен консумацията на достатъчно фибри, плодове и зеленчуци, е добре да отделяме внимание на съня и физическата активност, докато същевременно контролираме стреса, пише Parade.