Особено когато се развиват в продължителен период от време, възпаленията в тялото могат да повлияят на организма по редица негативни начини, включително да причинят различни видове заболявания.

5 вида храни, които ядем всеки ден, но предизвикват възпаления в тялото

5 вида храни, които ядем всеки ден, но предизвикват възпаления в тялото

Важно е да избираме качествена храна и да се храним умерено и пълноценно

Разбира се, един от факторите, които влияят на тази биологична реакция на тялото към вредни стимули, е начинът на хранене. Като чрез консумацията на правилните храни можем да се предпазим от възпаления, а същевременно вредните могат да ги причинят.

Най-общо казано, е препоръчително да наблягаме на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, растителни протеини, риба и леко месо, докато едновременно с това избягваме ултрапреработените храни.

Според диетолозите обаче има един зеленчук, който се откроява с благоприятните си свойства и може да помогне за предотвратяване и намаляване на хроничното възпаление.

Броколите - зеленчукът, с който борим възпаленията в тялото

Както вече споменахме, плодовете и зеленчуците са основна част от противовъзпалителната диета. И докато всички те съдържат хранителни вещества, които могат да помогнат за намаляване или предотвратяване на възпалението, зеленчукът, който се оказва особено полезен, са броколите.

Снимка 736183

Източник: iStock

Учените са изследвали противовъзпалителните и антиоксидантните им ефекти. Броколите са богати на съединения като сулфорафан и много фибри, витамин C и флавоноиди.

За сулфорафана например е известно, че активно намалява нивата на възпаление в организма и се свързва с намаляване на риска от рак на гърдата, на простатата, на белия дроб и на дебелото черво.

Научно обосновано е също, че и фибрите помагат за намаляване на риска от хронични заболявания, причинени от възпаление. Сред тях са сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.

Същото важи и за витамин C и флавоноидите, които са вид антиоксидант. Всички тези хранителни вещества, на които са богати броколите, значително намаляват възпалението в организма.

Снимка 736184

Източник: iStock

Колко броколи да ядем, за да се възползваме максимално от противовъзпалителните им свойства

Истината е, че най-добрата противовъзпалителна диета не изисква консумацията на голямо количество броколи. А е тази, която ни помага да си набавим разнообразни хранителни вещества. Но за да подпомогнем организма ни за предотвратяване или намаляване на възпаленията, е достатъчно да ядем по около 90 грама броколи.

Ако обаче редовно консумираме други кръстоцветни зеленчуци (като зеле, карфиол, кейл и брюкселско зеле), може да ядем по-малко или по-рядко броколи, докато същевременно пак се възползваме от ползите за здравето.

5 навика в храненето, с които да предотвратим възпаленията в тялото ни

5 навика в храненето, с които да предотвратим възпаленията в тялото ни

Към които да се придържаме всеки ден

А те, разбира се, са свързани с балансирано и пълноценно хранене. Възпалението се влияе от различни аспекти от начина ни на живот, а броколите (както и всяка друга храна) са най-ефективни като част от здравословен хранителен режим. Освен консумацията на достатъчно фибри, плодове и зеленчуци, е добре да отделяме внимание на съня и физическата активност, докато същевременно контролираме стреса, пише Parade.