Когато става дума за фертилност, фокусът обикновено пада върху жените и тяхната възраст. Или иначе казано биологичните им часовници.

Сперматозоиди, пица, червено месо, преработени продукти и защо тези храни са пагубни за мъжете

Най-опасните храни за мъжете

Онези, които намаляват броя на сперматозоидите

Но съвсем не само жените трябва да вземат предвид годините, когато обмислят да имат деца. Според Yahoo Life, експертите са единодушни, че плодовитостта на мъжете също се повлиява от възрастта.

Ендокринолозите обясняват, че когато става дума за биологичен часовник, вниманието е насочено върху жените заради ограничения брой яйцеклетки. Които пък започват да се променят количествено и качествено още от 35-годишната възраст на жената.

Снимка 604571

Източник: iStock

И макар да няма толкова много изследвания за фертилността на мъжете, в сравнение с жените, е ясно, че възрастта при силния пол се свързва с намаляване броя на сперматозоидите, качеството на спермата и тестостерона, както и способността за сексуална активност (или еректилна дисфункция). И това са неща, които се наблюдават около 45-ата годишнина на мъжа. А към края на 50-те се има значителен спад в плодовитостта в сравнение с по-младите мъже.

Причината за този спад може да е не само биологичният часовник, но някои рискови фактори, които се появяват с напредването на възрастта. Сред тях са различни форми на анемия, хронична бъбречна недостатъчност, чернодробни състояния като цироза и дори недохранване. Лекарите са единодушни, че едно тяло трябва да е много здраво, за да бъде нормално плодовито.

Снимка 604572

Източник: iStock

Специалистите по урология уточняват, че качеството на ДНК молекулата също се променя с възрастта на мъжете. Това може да доведе не само до трудно забременяване, но и до спонтанен аборт на жената.

Върху функционалността на спермата влияние оказва и замърсяването на околната среда, както и приемът на различни лекарства.

Нивата на тестостерон при мъжете постоянно намаляват с течение на времето, което също може да повлияе на способността им да станат бащи. Ниското количество на хормона често причинява спад в сексуалните желания, проблеми с ерекцията и трудности при еякулация.

Мъжете, бащинството и промените в мозъка, които настъпват при раждането на първото им дете

Как се променя мъжът, когато стане баща

Голямата промяна не е само за жените

В крайна сметка изследователите са на мнение, че по отношение на биологичния часовник на мъжа има още много неизвестни. И че са необходими още редица изследвания, които да изяснят връзката между и фертилността.