Отново е уикенда и отново поглеждаме към любимия ни The Kitchn за кулинарно вдъхновение. А за какво друго може да е подходящо началото на есента от няколко бързи туршии? И не - не говорим за кисели краставички, а за малко по-интересни неща.

Снимка 498929

Източник: iStock

Какво са бързите туршии

Това са онези зеленчуци в марината от основно оцет, които приготвяме, държим в хладилника и можем да ядем буквално след ден. Не говорим за така полезната, но все пак отнемаща време млечно-кисела ферментация - процесът, с който се приготвя киселото зелен например. Бързите туршии са и добър начин да използваме изостанали зеленчуци или пък останали ни в повече такива, вместо да заминат директно в коша за компостиране.

Кои зеленчуци можем да приготвим така

Почти всички - от добре познатите ни корнишони през тиквички, моркови, зелен фасул, аспержи, джинджифил, червен лук и дори чери доматчета. Като аромати може да ползваме сушени копър, мащерка, риган, розмарин, семена от кориандър или синап, куркума или червен пипер на прах.

Снимка 498928

Източник: iStock

Как се прави маринатата

Необходим ни е оцет и вода в съотношение 1:1. Ако ползваме 2 ч.ч вода и 2 ч.ч оцет, трябва да добавим 2 чаени лъжички сол и също толкова захар. Сухите подправки можем да добавим, докато сложим марината да кипне, за да смесят добре всички съставки. Важно условие е да заливаме зеленчуците с изстинала марината, както и да оставим поне пръст над тях, за да ги покрие добре течността.