Емили Нкхана се занимава със земеделие в северната част на източноафриканската държава Малави. Преди редовно е изхвърляла презрелите банани или ги е оставяла да изгният, но вече е открила печеливш начин как да ги използва, а именно - като ги превръща в бананово вино.

Изненадващо тъмната история (и обреченото бъдеще) на бананите

Изненадващо тъмната история (и обреченото бъдеще) на бананите

Истините, за които не си даваме сметка

Екстремните горещини са водели до твърде бързото презряване на бананите, което съответно е нанесло тежки загуби за Емили Нкхана и много други фермери, които също живеят и работят в област Каронга.

"Тогава открихме как да правим бананово вино", казва жената.

За нея и фермерите обаче тази идея не опира само до самото правенето на вино, но и касае също устойчивостта и приемането на промените, които идват с измененията в климата.

Снимка 683341

Източник: iStock

Банановите насаждения са били унищожавани от покачващите се води, предизвикани от по-голямото количество валежи. Това е и причината фермерите да бъдат принудени да се преместят на по-високи, но по-горещи места. Там температурите се покачват до 42 градуса. И това води до нов проблем - бананите презряват твърде бързо и голяма част от тях трябва да се изхвърлят.

Решението за производството на вино, което спасява ситуацията, обаче е дребномащабно начинание. Процесът се извършва на малка площ в село Мченджере и на практика не е сложен.

Презрелите банани се обелват, нарязват на малки парчета, претеглят се и към тях се добавят захар, мая, стафиди, вода, след което се покриват с лимони. Получената смес се оставя да ферментира в продължение на няколко седмици, а резултатът е ароматно вино с 13% алкохолно съдържание (колкото е и в стандартното вино, произведено от грозде).

Снимка 683344

Източник: iStock

Банановото вино всъщност е с много добро качество. То може и да звучи необичайно за тези, които са свикнали с вкусовете на традиционното вино, но хората, които са го опитвали, не са оставали разочаровани.

Цветът на банановото вино може да варира от бледожълт до наситен кехлибар, има леко сладък, плодов вкус, често придружен от фин аромат и лек вкус на лимон. Тъй като е леко, се усеща почти като десертно вино. А тайната, за да се получи идеално, е в точната узрялост на бананите. Ако са твърде зрели, виното става прекалено сладко, а ако пък са още зелени, става твърде тръпчиво.

Снимка 683342

Източник: iStock

Макар да е малък, локален бизнес, производството на бананово вино е във възход и носи ентусиазъм на производителите и потребителите. На местните пазари една бутилка се продава за три долара и то доста успешно.

Затова и Емили Нкхана иска да разшири дейността си. "Искаме да произвеждаме повече вино. Искаме да се преместим от тази малка производствена къща във фабрика", споделя тя пред BBC.

Освен това вече има планове и за износ. Емили Нкхана казва още, че хората са любопитни. "Те искат да знаят какъв е вкусът му. И когато го опитат, се изненадват колко е добро."