Ако оставим настрана факта, че авокадото не е най-екологичният плод, който да изберем, предвид въглеродния му отпечатък, признаваме, че ни е любим. И че досега сме допускали грешка при приготвянето на храна с него.
Разрязването на авокадо с метален нож ускорява потъмняването му.
А знаем, че това е една от най-неприятните характеристики на авокадото, особено ако няма да изядем цялото наведнъж, съобщават ни от Tasting Table. От Allrecipes пък уточняват, че повечето от кухненските ножове са изработени от неръждаема стомана.

Източник: iStock
Този материал съдържа желязо и мед - елементи, които активират ензимите, които карат месото на плода да потъмнява при контакт с кислород. За да предотвратим оксидацията, е препоръчително да режем авокадото с пластмасов или керамичен нож.

Източник: iStock
Допълнително можем да избегнем потъмняването на любимия си плод, като, след като го разрежем и едната половина ни остане за по-късно, да я намажем или със зехтин, или с лимонов сок преди да я приберем.