Тя може да намали стреса, да "убие" емоциите, да ни направи по-съсредоточени, да притъпи социалната тревожност и депресията, да ни направи по-продуктивни във фитнеса - всичко това са обещания за действието на хранителната добавка ашваганда, която напоследък е хит в TikTok.

Родиола, ашваганда, L-теанин - 5 хранителни добавки срещу стрес

5 хранителни добавки срещу стреса

За по-спокоен ден

Растението, което е добре познато на аюрведичната медицина от хиляди години, наскоро започна да набира популярност и на запад, но въпреки това според експертите все още не е ясно дали и как действа.

Те поясняват, че ашвагандата е цъфтящ храст и се счита за адаптоген, който помага на тялото да се адаптира към стреса. Отдавна се използва при безсъние, за укрепване на имунната система и намаляване на стреса. Смята се също, че повишава тестостерона и забавя физическите ефекти от стареенето. Сред причините да е трудно да се определи какво точно обаче може да направи добавката е, че растението ашваганда е сложно - има стотици активни съединения и тези в корена на растението могат да варират значително от тези в листата.

Снимка 616753

Източник: iStock

Освен това е добре да имаме предвид, че днешните добавки може да съдържат по-висока концентрация в сравнение със съставките, които се срещат в природата. Това означава, че една капсула ашваганда, която сме купили от аптеката, най-вероятно не е със същата сила или не е същият вид ашваганда, която традиционно се използва в източната медицина.

Действа ли наистина ашвагандата?

Голяма част от знанията за ползите на ашвагандата произтичат от традиционната ѝ употреба, но има и проучвания, които са провеждани със сравнително малък брой хора. Едно от тях реално доказва, че има връзка между растението и облекчаването на стреса, но все пак са необходими допълнителни изследвания, за да се докаже тази връзка в по-голям мащаб.

Лекарите също така отбелязват, че има теории за това защо хората се чувстват по-малко стресирани след приема на ашваганда. Според здравните експерти растението може потенциално да потисне допаминовите рецептори в мозъка, които се ускоряват, когато сме стресирани. Смята се също така, че ашвагандата помага за регулиране на нивата на кортизол, а има и плацебо ефект - тоест хората сами се убеждават, че тревожността им намалява.

Снимка 616752

Източник: iStock

Важно е да се отбележи още, че за да има успокояващ ефект от употребата на растението, човек трябва да го приема редовно (около два пъти на ден) в продължение на няколко седмици. Капсула или напитка, в която има от добавката, едва ли има как да окаже незабавния ефект, който някои производители рекламират. Лекарите препоръчват ашвагандата да се приема през кратки, епизодични периоди, а не от ден първи за постоянно. "Адаптогените не действат като аспирин, те работят с времето", уточняват здравните експерти.

Безопасна ли е ашвагандата?

За повечето хора ашвагандата има сравнително минимални странични ефекти. Някои обаче могат да получат стомашно разстройство, гадене или диария, а в редки случаи и повръщане.

Снимка 616754

Източник: iStock

За определен тип хора ашвагандата може да бъде опасна. Хората със заболявания на щитовидната жлеза трябва да внимават с приема ѝ, а тези с автоимунни заболявания или хормонално-чувствителен рак на простатата, както и бременни, да го избягват, пише New York Times.

Перфектната аюрведична напитка

Перфектната аюрведична напитка

Рецепта за "Златно мляко"

Разбира се, най-сигурно и препоръчително е да се консултираме с лекаря си преди да посегнем към ашвагандата, най-малкото, за да сме сигурни, че е съвместим с лекарствата, които вече приемаме.