Аюрведа е древна индийска система за лечение на ума, духа и тялото, която въплъщава в себе си различни похвати и методи, датиращи от хилядолетия насам.

Аюрведичните напитки например са в състояние да събудят и балансират аспекти от нас, които не сме подозирали, че съществуват, като същевременно подсилват и тонизират организма ни.

"Златното мляко" е една от най-лесните за приготвяне рецепти, които изпълват дома и тялото със силни аромати, и е перфектен начин да завършим деня в студените зимни месеци. Ето какво е нужно за приготвянето й, освен чаша горещо прясно мляко.

Ашваганда

Снимка 337945

Източник: iStock

Ашвагандата, известна още като индийски женшен, е една от най-популярните билки в аюрведичната медицина, която подсилва имунитета, балансира жлезите с вътрешна секреция и стимулира физическото и духовно здраве. Добавете ашвагандата, докато млякото е още максимално горещо, за да извлечете всички ползи от нея.

Куркума

Снимка 328291

Източник: iStock

Куркумата е това, което прави млякото "златно" - заради типичния си жълтеникав цвят, като същевременно подсилва организма, благодарение на противовъзпалителните си свойства. Куркумата е и натурален антиоксидант от семейството на джинджифила, чийто ползи за здравето могат да бъдат събрани в няколко тома.

Куркума вместо антидепресант

Куркума вместо антидепресант

Неизброими са полезните качества на оранжевата подправка

Черен пипер

Черният пипер помага за абсорбирането на съставките в куркумата и придава на напитката типично индийски остър и леко пикантен вкус.

Кардамон

Снимка 337944

Източник: iStock

Освен че придава допълнителен аромат на златното млязо, кардамонът се грижи и за здравето на стомашно чревния тракт - аспект, силно застъпен в системата на Аюрведа.

Ванилия

Ванилията е завършващия мотив в "Златното мляко", който има незабавен и доказан ефект върху настроението.