Докато в някои части на света (включително и у нас) последните седмици не са толкова топли и слънчеви, колкото трябваше, в други отчетоха рекордни температури. Подобен пример е Москва, където термометърът достигна до над 30 градуса.

Арктика,  Ice911, топенето на леда и планът им за спасяването на северната полярна област

Спасителният план за Арктика

Как ще се спре топенето на ледовете

Едни други показания обаче накараха учените да алармират, че се случва нещо притеснително. На Арктика, северната полярна област на планетата, бяха регистрирани температури, по-високи от всички, отчитани до този момент.

Невижданите жеги са най-вече в областта на Сибир. В град Верхоянск бяха отчетени цели 38 градуса по Целзий. А този рекорд Арктика официално се превърна в областта, която се затопля с най-бързи темпове. И това със сигурност няма да доведе до нищо добро.

Температурата на Земята в последните няколко десетилетия се покачва средно с 0.18 градуса на всеки 10 години. Тази в руските части на Арктика обаче бележи ръст с цели 0.69 градуса, изпреварвайки всички останали кътчета по света.

"Арктика гори - буквално и преносно. Северният полюс се затопля много по-бързо, отколкото си мислехме. Причината за това са повишените нива на въглероден диоксид и други парникови газове в атмосферата. А резултатът е не само рекордно топене на ледове, но и много пожари", обяснява климатологът и декан на Университета в Мичиган Джонатан Оувърпек.

Той определя рекордното затопляне в Сибир като сериозен предупредителен знак. От началото на годината в голяма част от руските територи на Арктика е нетрадиционно топло, с температури около 8 градуса над средните за това място и време, предава ABC.

Снимка 485426

Източник: iStock

Така Сибир попада в Книгата на рекордите на Гинес като единственото място с толкова огромни температурни промени в диапазона от 106 градуса. Най-ниската измерена температура е -68 градуса, а най-високата - 36 градуса.

Само за миналата година в Сибир са изгорели над 4 милиона хектара гори, което си е истинско природно бедствие. Тази година пък пожарите започнаха много по-рано от обичайното, затова се очаква отново да нанесат непоправима вреда и да доведат до още по-сериозни климатични аномалии, както и до отделянето в атмосферата на тонове метан.

Снимка 485428

Източник: iStock

Той навлиза в атмосферата и обикаля по целия свят, затова последствия от този процес се определят като глобални. Учените прогнозират, че може да се стигне до сериозни климатични промени и в САЩ, и в Европа. Така непрекъснато затоплящата се Арктика се превръща в генератор на промени за целия свят.

Сибирските гори, огромният пожар, глобалното затопляне и какъв ще е ефектът за всички нас

Защо сибирските пожари са проблем на всички

Как огънят засяга и нас

И докато учените се притесняват от това явление, местните приемат по-скоро одобрително драстичната промяна във времето, която им позволява да правят неща, немислими досега - като да се къпят в басейн или река и да не измръзват.