В последната една година изследователите алармират за едно доста тревожно природно явление. Ледовете в Арктика се считат за най-старите на нашата планета, а сега за първи път в историята на науката започват да се топят, и то със заплашителни темпове.

Северната полярна област, която е с големина повече от пет милиона квадратни километра, търпи промени, причинени от необичайното затопляне, които изглеждат необратими. Те оказват влияние не само върху нивата на Световния океан, които се покачват значително, но и върху животинския свят в този регион.

Ситуацията сякаш все повече излиза извън контрол. Затова и са необходими ефективни и своевременни мерки, за да се спаси Арктика от пълното разтопяване на ледовете. До този момент около 75% от тях вече се е превърнал във вода - около 60 милиарда тона.

Снимка 451569

Източник: iStock

И на фона на тази снежна криза се появява неправителствената организация Ice911, която е приела като своя мисия спирането на процеса на топене. За целта те представят една доста нестандартна идея.

Плановете на организацията са да покрият част от територията на Арктика с малки, стъклени перли, които да служат за отразяване на слънчевите лъчи и по този начин да предотвратят разтопяването на ледовете, пише The Sun.

Милионите празни стъклени топки с големината на песъчинки са направени от силициев диоксид - материал, който е напълно безвреден за природата и животните. Това го прави най-подходящ за образуването на слънцеотразителен слой върху ледовете, който ще спира до 45% от лъчите.

Идеята на Ice911 е да концентрира усилията си върху тези области, които са най-засегнати от климатичните промени - като проливът Фрам. Според техните измисляния, слоят стъклени топчета може да понижи температурите в тези райони с около градус и половина.

Глобалното затопляне, топенето на ледовете, вирусите и каква е заплахата за планетата

Скритата опасност в топящите се ледове

Не са само наводненията

Разбира се, подобна инициатива няма как да даде цялостно решение на проблема с топенето на ледовете в Арктика, но звучи обнадеждаващо, защото от организацията обещават в рамките на четири-пет години да има видима промяна. Засега обаче няма кой да плати високата цена от четири милиарда и половина евро, за да се пристъпи към осъществяване на плана.