Горските пожари в летните месеци са обичайно явление, но тези в сибирските гори, които започнаха през миналия месец, са природно бедствие с невиждани досега размери.

Трудно е да се определи общата засегната площ, защото тя постоянно се увеличава, но последните данни са за над 7.9 милиона акра - около 32 000 квадратни километра. Това е повече от площта на Белгия.

Еколози и природозащитни организации от няколко седмици алармират, че пожарите в сибирските гори далеч не са проблем само на местните и на руските власти. Те вече се превърнаха в световна екокатастрофа.

Пламъците достигат и до Аляска, което създава допълнителни притеснения от необичайно високите в тази част на Земята температури. Дори в най-северното селище на планетата - Алерт, което се намира на територията на Канада, са отчетени 21 градуса, вместо обичайните за това време от годината 4-5.

Това рязко повишаване на температурите води и до бързо топене на ледовете. Процесът засяга първо местните обитатели - хора и животни, защото микроклиматът им се променя, а те трябва бързо да се адаптират към промените. Но огромните количества разтопен лед водят и до бързо повишаване на нивата на Световния океан.

Същият е ефектът и от глобалното затопляне. А той ще бъде все по-осезаем именно заради пожарите в сибирските гори. Количеството въглероден диоксид, което попадатв атмосферата от горенето на толкова дървесина за толкова дълъг период от време, е трудно да се опише с цифри. От Greenpeace говорят за 166 милиона тона - толкова, колкото отделят 36 милиона коли за цяла година.

Целият този въглероден диоксид нанася непоправими щети на озоновия слой и промените в средните годишни температури ще бъдат все по-осезаеми в следващите години. Ефектът от природното бедствие, което се вижда добре и от Космоса, тепърва ще се усеща от всички жители на Земята, пише CNN.

Глобалното затопляне, топенето на ледовете, вирусите и каква е заплахата за планетата

Скритата опасност в топящите се ледове

Не са само наводненията

Обезлесяването, само по себе си, също води до повишаване на температурите. Дърветата задържат влага в почвата, а и пазят сянка. Няма как да пропуснем и всички животни, намерили смъртта си в огнената стихия. Възстановяването на тяхната популация ще отнеме десетилетия.