Въпреки че се говори все по-малко за тях, пожарите в Амазонската джунгла все още продължават да унищожават огромни територии. Докато на места змиите са единствените останали след огнената стихия, на други животните са многобройни, но необичайни за подобен район.

Обезлесяването е един от основните проблеми на Амазония в последните години. Именно той се посочва и за една от основните причини за най-мащабния пожар, който продължава да я унищожава и до днес.

А районите, които от тропическа гора се превръщат в обработваема земя, стават все повече. В тях се развива земеделие, но основният поминък на местните е животновъдство. В частност - отглеждане на крави.

Снимка 443524

Източник: iStock

Техният брой непрекъснато расте, както и броят квадратни метри, с които намалява джунглата. И основната причина за това е все по-голямото потребление на месо на световен мащаб. То води и до куриоза най-многобройните животни в Амазония днес да са кравите.

В бразилската част на Амазонската джунгла се отглеждат най-много крави, а по-голямата част от произведеното телешко се изнася за Азия. За миналата година Бразилия е най-големият износител на телешко в света, пише CNN.

Този подем на бизнеса обаче се превръща в истинска катастрофа за природата. Фермерите чакат началото на сухия сезон, за да палят части от тропическата гора и да разчистват райони, в които добитъкът им да пасе.

Снимка 443523

Източник: iStock

И резултат от това горене е не само обезлесяването, но и прехвърлянето на пламъците на такава площ, че да говорим за най-голямата огнена стихия в Амазония досега. 

Амазонската джунгла, най-голямата тропическа гора в света и мистериите на Амазония

Мистериите на амазонската джунгла

Какво се крие там

Природната катастрофа се допълва от факта, че отглеждането на крави в световен мащаб е виновно за 41% от отделените в атмосферата парникови газове. А междувременно зелените дробове на планетата ни са в пламъци...