Амазонската джунгла вече близо 20 дни е в пламъци и всички гледаме с притеснение към нея, защото ефектът от това бедствие е за цялата планета. Освен огромно замърсяване на въздуха, пожарите предизвикват сериозно обезлесяване, изчезване на много растителни видове и смъртта на хиляди животни.

А Амазония е (или поне беше доскоро) е мястото с най-голямо биоразнообразие на света. То е изследвано от стотици учени и ентусиасти, но има някои мистерии, които си остават неразгадани и до днес.

Етажиране

В амазонската джунгла има стотици растителни видове, някои от които достигат височина между 25 и 30 метра. С огромните си клони те правят сянка на другите, по-ниски видове. Отделни дървета пък израстват по-нависоко и от тях, пробивайки над мрежата от корони.

Снимка 439741

Източник: iStock

Под основното ниво на дървета е много по-тъмно и хладно. Растенията, които виреят там, често са много ароматни, за да могат с миризмата си да привличат насекоми, които да ги опрашват. Най-долният горски слой е още по-тъмен и там почти няма ниска растителност.

Най-високият "етаж" на растителността е и най-населеният с животни. На над 20 метра височина е създадена цяла екосистема от птици, насекоми, маймуни, ленивци и други, които ядат плодовете и листата на дърветата и спят в техните клони.

Геоглифи

Това са линии, начертани в земята. Въпреки че по-голямата част от амазонската джунгла е покрита с дървесна растителност, има и области, които се обработват от местни земеделци.

Смята се, че именно те са причината за дълбоките изкопи с различни форми в откритите площи на Амазония. Според изследователи, местните жители имат гениални начини да взимат най-доброто от гората, без да я увреждат.

Амазонската джунгла, пожарите и какво трябва да знаем за тях

Какво трябва да знаем за пожарите в Амазонка

Кой е виновен за случващото се

Племена

Смята се, че коренните жители на амазонската джунгла са около милион. Племената, на които са разделени, са близо 400. Повечето от тях са в пряк контакт с околните и цивилизацията, но има някои племена, които остават в изолация.

И това е техен избор, защото досегът им с "другите" хора досега винаги е имал неприятни последствия, като разпространение на болести, насилие и други, пише Reader's Digest.

Снимка 439742

Източник: iStock

Животното

Вероятно най-голямата мистерия на Амазония е животно, за което разказват много местни, но никой не е успял да заснеме. То е голямо около седем метра, ревящо и излъчващо силна миризма. 

Някои учени смятат, че става дума за наземни ленивци, които са изчезнали преди десетки хиляди години, но легендите продължават да ги поддържат живи и до днес.

Биоразнообразие

В периода 1999-2009 г. в тропическата гора се открива нов животински или растителен вид на всеки три дни, сочи доклад на WWF. Сред тях има доста причудливи животни, като плешив папагал, сляп сом и прозрачна жаба. 

Опасни животни

Най-голямата змия в света е зелената анаконда. Тя достига дължина от близо 9 метра, а теглото й може да достигне внушителните 250 килограма. Този вид обитава амазонската джунгла.

Снимка 439745

Източник: iStock

Влечугите прекарват по-голяма част от времето си във водата, като главата им остава над повърхността, за да дебнат за следващата плячка. Зелената анаконда ловуват птици, диви прасета и дори ягуари, които поглъща цели и след това може да не се храни с месеци.

В джунглата можем да срещнем и боа - друга огромна змия, от която ни побиват тръпки. Тя се омотава около жертвата, докато не спре дишането й. Но в повечето случаи нейни жертви са не хора, а животни.

Амазонка, пожарът в тропическите гори и какви са мащабите на бедствието

Амазонка гори, целият свят изгаря

Белите дробове на планетата са в пламъци

Трябва обаче да се пазим от един доста причудливи жаби, които са отровни. Тези създания не се сливат с околната среда, а изпъкват с ярките си цветове, което трябва да се приема като предупреждение за хищниците. Кожата им отделя отрова, която е способна не само да парализира, но и да убие жертвата им.