Алцхаймерът все още попада в графата на нелечимите заболявания, като усилията на лекарите са единствено в посока поддържане и подобряване на състоянието на пациентите. Но едно ново откритие дава надежда, че това може да се промени в следващите години.

Сънливостта през деня, Алцхаймерът и за какво да внимаваме

От какво може да сме болни, ако все ни се спи

Не е за подценяване

В момента болестта на Алцхаймер се диагностицира чрез скенер на мозъка и тестове за памет, но след като вече са се появили първите симптоми. А нов кръвен тест дава възможност заболяването да се открие в най-ранен стадий и още преди появата на каквито и да е симптоми.

Това става чрез изследване на специален протеин - p-tau217 в пробите, като се търсят дори минимални количества. При установено болните от деменция и Алцхаймер той вече е с доста завишени стойности. А кръвният тест може да предскаже заболяването с до 96% точност дори и 20 години преди появата на симптомите.

Снимка 490155

Източник: iStock

Идеята за този тип тестуване не е нова, но сега може да се прилага спокойно, след като учени от Washington University School of Medicine установиха конкретна връзка между нивата на въпросния хормон и заболяването. Те са седем пъти по-високи при болните, отколкото при здравите. А ранното диагностициране води до възможност за по-ефикасно лечение.

Досега именно късното откриване бе причината Алцхаймерът да се води нелечим, защото вече е на лице голямо натрупване на увреждащи протеини в мозъка. Те нарушават паметта, увреждат връзките между клетките и водят до тяхната безвъзвратна смърт, предава BBC.

Деменцията, Алцхаймерът, светлинната и звукова стимулация и може ли гледането на телевизия да лекува

Лекува ли се Алцхаймер с гледане на телевизия

Ново интересно откритие по темата

Първоначално кръвният тест ще бъде достъпен не за широка употреба, а само за изследователски цели. Ще се изследват например хора, които имат в рода си болни от Алцхаймер. А далите положителни проби ще помогнат в откриването на нови начини за противодействие на унищожителния за мозъка ефект на заболяването.