Всяка година The World's 50 Best Restaurants публикуват традиционната си класация на най-добрите ресторанти, която ни служи като пътеводител за местата, които със сигурност си заслужава да посетим. Те избират общо 50 ресторанта от целия свят, за които гласуват повече от 1000 гастрономи, кулинари и ресторантьори от всички точки на земното кълбо.

Geranium, Central, Disfrutar и най-добрите ресторанти в света за 2022 г.

Кой е най-добрият ресторант в света за 2022 г.

И къде по света се намират останалите в топ 5

И тази година не останахме без техните предложения. Сега обаче сме решили да насочим поглед към пет други ресторанта в Европа, които ни препоръчват от Forbes. От изданието правят малко проучване, като се доверяват на някои експерти, които обичат да се хранят добре. Те дават професионалната си оценка, на базата на дългогодишния си опит и претенциозното си небце.

В това число влиза Кристиан Браск Томсен - кулинарен посланик, награден режисьор, продуцент на втори документален филм и домакин на необикновени вечери. Както и Марко Инверници, който пък е първият не-японски майстор на бонсай, гмуркач на големи дълбочина и страстен търсач на най-иновативните ресторанти в света. В групата влиза и литовският супермодел, превърнал се в световен посланик на храната, Айсте Мисевициуте (Aiste Miseviciute), която доказа своето име с блога Who Said that Models Don't Eat?, като сега управлява сайта Luxeat. Ето и техните предложения, що се отнася до най-готините ресторанти в Европа, които да посетим през 2023 г. Дано да имаме този късмет. 

AlpiNN, Маребе, Италия

Воден от далновидната философия на световноизвестния готвач Норберт Ниделкофлер "Cook the Mountain", този иновативен ресторант е разположен на върха на един от върховете на величествените италиански Доломити.

Гостите могат да се насладят на менюто, вдъхновено от планината, базирано на стриктната сезонност и най-екологичния подход към местните продукти в уникално пространство за хранене, което прилича на всекидневна. Освен това ресторантът има спираща дъха 270-градусова гледка към долините и заснежените планини наоколо. Гостите усещат, дишат, вкусват и накрая се изгубват в тази уникална природна обстановка в един от най-висококачествените ресторанти в Европа. 

Bagá, Хаен, Испания

Преди да отвори седемместния Bagá в родния си град и да получи първата си звезда Michelin, главният готвач Педро Санчес получава класическо френско обучение в Château de Bagnols във Франция. Учи се и от испански легенди като Мартин Берасатеги.

"Неговото готвене е технически съвършено, успокояващо и вкусно, но в същото време смело и разширява границите на креативността. Педро има наистина огромен талант. Кой дори би си помислил да сервира говеждо на 180 дни със сос ванилия? Но в брилянтните му ръце всички тези комбинации работят перфектно", пишат от Forbes.

Ikoyi, Лондон

Джеръми Чан, eдин от най-визионерските европейски готвачи на своето поколение, основава Ikoyi със своя приятел Ире Хасан-Одукале през 2017 г., вдъхновен от нигерийската кухня.

Две звезди Michelin и пет години по-късно Ikoyi до голяма степен надраства себе си. Готвенето все още е свързано с гениалното използване на западноафрикански подправки, но е по-фокусирано върху интерпретацията на британската сезонност и фините продукти.

Lafleur, Франкфурт

Разположен сред високи сгради на финансисти, Lafleur е ресторант с двете звезди Michelin, заобиколен от гигантска палмова градина. Това е мястото, където Андреас Кролик от 2014 г. приготвя веган кухня - много преди това да се превърне в модна тенденция. Той го прави с интензивност, дълбочина и сложност, които ни карат да забравим за липсата на месо или морски дарове.

Всъщност Lafleur предлага две менюта: по-класическо, изготвено на базата на морски дарове, хайвер, месо, гъши дроб и така нататък, което е чудесно. Но интересното тук и причината за многобройните посетители на ресторанта е именно веган менюто, което е и водещото. Освен това ресторантът има невероятна листа с вина от класически топ производители, които иначе не бихме помислили да асоциираме с веганска кухня.

La Villa Madie, Касис, Франция

Обяд с панорамна гледка към морето в живописното средиземноморско пристанище Касис, точно това представлява тризвездният френски ресторант La Villa Madie, който се ръководи от главния готвач Димитри Дройно, роден в Нормандия.

Той работи в топ ресторанти в Париж, преди да се премести в Южна Франция преди 15 години и да поеме La Villa Madie със съпругата си Мариел. А неговата безгранична любов към юга се отразява в готвенето му, което е пълно със слънце, цветове и майсторски балансирани вкусове. Без съмнение едно от най-добрите открития тази година, заключват от Forbes.