Лято е. Топло е. Морско е. Отпускарско е. А защо към всичко това не прибавим и едно вкусно похапване? Разбира се. Защото за много от нас добрата кухня е задължителен елемент от всяка отпуска или пътешествие.

Noma, Geranium, Asador Etxebarri и най-добрите ресторанти в света за 2021 г.

Най-добрите ресторанти в света за 2021 г.

Там, където кулинарията е магия

Съвсем в тона на времето, The World's 50 Best Restaurants публикува традиционната си класация за най-добрите ресторанти в света - този път за 2022 г. Какво чакаме, за да стегнем багажа... или пък не... а просто с една малка чанта в ръка и много ентусиазъм да се запътим към тези места.

В подреждането на класацията пръст имат над 1000 кулинари и ресторантьори от целия свят, които гласуват за своите фаворити. Ето и петте най-добри ресторанта на планетата. Останалите са на сайта на The World's 50 Best Restaurants.

5. Pujol

Ресторант Pujol в Мексико Сити е първият проект на главния готвач Енрике Олвера. Отваря врати през 2000 г. Оттогава менюто не спира да търпи промени, като постоянно се обогатява с нови вкусове и начини на приготвяне на храната. 

Но въпреки че в кухнята черпи идеи от къде ли не, в Pujol шеф Олвера остава верен на висококачествените съставки и специфичните техники на мексиканската кухня.

4. Diverxo 

"Нови неизследвани начини за разбиране на гастрономическото изживяване" - това е първото послание, което откриваме в официалния сайт на ресторант Diverxo в Мадрид

Определено, впечатление прави щипката "лудост" и дозата "нестандарност" в представянето на менюто. Един от виновниците за това е главният готвач Дабис Муньос.

Неговият стил в готвенето се отличава с изключителна креативност, създавайки "една авангардна кухня, в която всичко е възможно".

3. Disfrutar

В челната тройка бронзовият медал е за още един испански ресторант, този път в Барселона.  Името му е Disfrutar, което в превод от български означава "наслади се". 

Официлано Disfrutar приема клиенти от декември 2014 г., раждайки се от взаимната работа, отдаденост и страст към готвенето на Матеу Касаняс, Ориол Кастро и Едуард Шатрух.

Менюто се отличава с модерни ястия, като задължително присъства и щрих от Средиземноморската кухня.

2. Central

Central се намира в столицата на Перу, Лима, и е впечатляващ ресторант, който се грижи гостите му не само да се насладят на апетитна храна, но и да пази природата по най-добрия начин - рециклирането и компостирането са основния му фокус. 

Но екипът на Central има и друг коз в джоба си - решил е да приветства гостите си по един доста интересен начин. За да стигнем до входната врата, преминаваме през зеленчукова градина с над 100 вида растения. Всички те са неизменна част от кухнята на перуанския ресторант. 

Всъщност, главните готвачи Вирхилио Мартинес и Пиа Леон правят и нещо много повече от това да ни поднесат красиви блюда. Те "разказват" историята и традициите на родината си чрез храната. Затова и в ястията им преобладават не само местни продукти, но и много любов.

1. Geranium

Най-добрия ресторант в света за 2022 г. се намира в Копенхаген. Името му се превежда на български като "здравец".

"Нашата мисия е да създаваме ястия, които включват всички наши сетива - карат ни да се отпуснем, предизвикват ни и ни обогатяват", пише в официалния сайт на ресторанта. 

Главният готвач е Расмус Кофоед, който умело създава истинско изкуство под формата на вкусни и в същото време красиви ястия. Именно той е и първият готвач в Дания, който печели три звезди Мишлен през 2016 г. 

Ресторантите, автоматизираните гишета и изкуственият интелект, който "решава" какво ни се яде

Ресторантът, който решава какво ни се яде

Помага или пречи изкуственият интелект

Очевидно Geranium продължава да се харесва на хората, тъй като за поредна година влиза в списъка на топ ресторантите в света. През 2021 г. той зае второто място, а тази се изкачва до върха. Освен с цветната си и изтънчена кухня, мястото впечатлява и с местоположението си - на стадиона на националния отбор по футбол на Дания.