Лято е. Топло е. Морско е. Отпускарско е. А защо към всичко това не прибавим и едно вкусно похапване? Разбира се. Защото за много от нас добрата кухня е задължителен елемент от всяка отпуска или пътешествие.
Съвсем в тона на времето, The World's 50 Best Restaurants публикува традиционната си класация за най-добрите ресторанти в света - този път за 2022 г. Какво чакаме, за да стегнем багажа... или пък не... а просто с една малка чанта в ръка и много ентусиазъм да се запътим към тези места.
В подреждането на класацията пръст имат над 1000 кулинари и ресторантьори от целия свят, които гласуват за своите фаворити. Ето и петте най-добри ресторанта на планетата. Останалите са на сайта на The World's 50 Best Restaurants.
5. Pujol
Ресторант Pujol в Мексико Сити е първият проект на главния готвач Енрике Олвера. Отваря врати през 2000 г. Оттогава менюто не спира да търпи промени, като постоянно се обогатява с нови вкусове и начини на приготвяне на храната.
Но въпреки че в кухнята черпи идеи от къде ли не, в Pujol шеф Олвера остава верен на висококачествените съставки и специфичните техники на мексиканската кухня.
4. Diverxo
"Нови неизследвани начини за разбиране на гастрономическото изживяване" - това е първото послание, което откриваме в официалния сайт на ресторант Diverxo в Мадрид.
Определено, впечатление прави щипката "лудост" и дозата "нестандарност" в представянето на менюто. Един от виновниците за това е главният готвач Дабис Муньос.
Неговият стил в готвенето се отличава с изключителна креативност, създавайки "една авангардна кухня, в която всичко е възможно".
3. Disfrutar
В челната тройка бронзовият медал е за още един испански ресторант, този път в Барселона. Името му е Disfrutar, което в превод от български означава "наслади се".
Официлано Disfrutar приема клиенти от декември 2014 г., раждайки се от взаимната работа, отдаденост и страст към готвенето на Матеу Касаняс, Ориол Кастро и Едуард Шатрух.
Менюто се отличава с модерни ястия, като задължително присъства и щрих от Средиземноморската кухня.
2. Central
Central се намира в столицата на Перу, Лима, и е впечатляващ ресторант, който се грижи гостите му не само да се насладят на апетитна храна, но и да пази природата по най-добрия начин - рециклирането и компостирането са основния му фокус.
Но екипът на Central има и друг коз в джоба си - решил е да приветства гостите си по един доста интересен начин. За да стигнем до входната врата, преминаваме през зеленчукова градина с над 100 вида растения. Всички те са неизменна част от кухнята на перуанския ресторант.
Всъщност, главните готвачи Вирхилио Мартинес и Пиа Леон правят и нещо много повече от това да ни поднесат красиви блюда. Те "разказват" историята и традициите на родината си чрез храната. Затова и в ястията им преобладават не само местни продукти, но и много любов.
1. Geranium
Най-добрия ресторант в света за 2022 г. се намира в Копенхаген. Името му се превежда на български като "здравец".
"Нашата мисия е да създаваме ястия, които включват всички наши сетива - карат ни да се отпуснем, предизвикват ни и ни обогатяват", пише в официалния сайт на ресторанта.
Главният готвач е Расмус Кофоед, който умело създава истинско изкуство под формата на вкусни и в същото време красиви ястия. Именно той е и първият готвач в Дания, който печели три звезди Мишлен през 2016 г.
Очевидно Geranium продължава да се харесва на хората, тъй като за поредна година влиза в списъка на топ ресторантите в света. През 2021 г. той зае второто място, а тази се изкачва до върха. Освен с цветната си и изтънчена кухня, мястото впечатлява и с местоположението си - на стадиона на националния отбор по футбол на Дания.