Партита, празници, наздравици, въодушевление, а на сутринта - главоболие и задължителното "никога повече".

Алкохолът, вредите за здравето и как да се предпазим от тях

Как да пием, без да си вредим

Количество, качество и още нещо

Да можеш да се забавляваш, без да мислиш за последствията на другия ден е нещо, за което тайно сме мечтали. А учени от Новосибирск, които работят върху създаването на лекарство срещу захарен диабет, са на път да сбъднат мечтата ни.

Николай Баранов и Оксана Афанасиева разработвали препарат на основата на еленски мъх, който е част от храната на северните елени. Това растение притежава свойството да извежда токсините от организма.

Снимка 527457

Източник: iStock

Учените започнали да разтварят получените от мъха олигозахариди в различни течности, включително и във водка. Получената напитка запазила своя алкохолен градус, но не предизвиквала махмурлук. Тя намалила своя постинтоксикационен ефект цели 20 пъти, а токсичното действие на алкохола паднало два-три пъти, пише сайтът Lenta.

Сокът от кисели краставички, махмурлукът, мускулните крампи, слънчевото изгаряне и за какво още помага той

Какво да правим със сока от киселите краставички

Защото той въобще не е за изхвърляне

Учените обаче засега смятат да се съсредоточат върху изучаването на свойствата на еленския мъх за корекция на метаболитните нарушения при захарния диабет. Що се отнася до производството на тази водка, която не причинява махмурлук, това е въпрос на бъдещето, казват те. А ние се надяваме това бъдеще да дойде колкото се може по-скоро.