Лятото е време за купони, които няма как да минат без известно количество алкохол. Когато ни е забавно с него, предпочитаме да не мислим за отрицателната му страна.

Добре е обаче да имаме предвид няколко основни правила, които ще направят високоградусовите ни преживяване малко по-безопасни за здравето.

Алкохолно съдържание

Ако сме фенове на бирата и можем да преживеем подобен компромис, по-добре да заложим на видове с по-ниско алкохолно съдържание. Същото важи и за вината, при които основната разлика идва от сортовете.

Бройка

Всеки си знае мярката. Важно е обаче да не забравяме, че черният ни дроб също има своя капацитет, който зависи от редица фактори в организма.

Затова, ако сме решили да не се ограничим до едно-две питиета, нека поне да бъдат разделени в рамките на по-голям период от време.

А максимумът, който е добре да не надвишаваме за една вечер, е пет питиета за мъжете и четири за жените. Разбира се, в инцидентни случаи, а не всеки ден.

Снимка 432526

Източник: iStock

Качество

Не по-малко важно е от количеството. Ако ни е ден за алкохолни прегрешения, не е добра идея да пестим средства, поръчвайки най-евтините водка и уиски. За съжаление, често в заведенията не сме сигурни точно какво ни сипват.

Но ако имаме право на истински избор, по-добре да заложим на по-качествени напитки, пише Huffington Post.

Коктейли

Те са доста по-коварни от алкохола в чист вид. Основната причина е, че съдържат напитки с различен градус, което затруднява работата на черния дроб. В много от тях има и сладки сиропи, които пък са виновници за главоболието на следващата сутрин.

Снимка 432527

Източник: iStock

Хидратация

Освен да ни повдига настроението, алкохолът има свойството да ни дехидратира. И това значи, че трябва да пием повече вода, когато сме с чашка в ръка. Когато електролитният баланс в организма е нарушен, махмурлукът е много по-неприятен.

Добра идея е да изпиваме по чаша вода между всяка чаша алкохолно питие. Не бива да комбинираме алкохол с безалкохолни напитки, защото съдържанието на захар в тях също прави преживяването на следващия ден доста неприятно.

Сън

Мисленето, че едно алкохолно питие непосредствено преди лягане ще помогне на съня ни, не е правилно. Ефектът е точно обратният. Ако си легнем с по-високо алкохолно съдържание в кръвта, организмът ни ще продължава да работи с цел преработването му, което ще намали качеството на съня ни.

Напиването, Великобритания и коя е най-алкохолизираната нация

В коя страна населението се напива най-често

Ето ги най-големите пияници

Затова най-добре да оставим четири часа между последната глътка и момента, в който ще се озовем в леглото.