Неусетно пак си мина сезонът на червеното вино и отново е ред на розето, бялото, студената бира и освежаващите коктейли. Но независимо от месеца и предпочитанията ни към алкохолните питиета, винаги трябва да имаме едно наум и да не забравяме препоръката за отговорна консумация с мярка. Ето още една причина за това, най-вече за нежния пол.

Консумацията на алкохол и правилата, които да спазваме, за да избегнем махмурлука

Как да пием, без да се напиваме

Само удоволствие, без неприятни последствия

Ново изследване на учените от American College of Cardiology има за цел да открие връзката между консумацията на алкохол и коронарната болест на сърцето. Чрез анализ на данни за 432 хиляди души на възраст между 18 и 65 години се установява, че колкото повече алкохол консумират, толкова повече се увеличава рискът да бъдат диагностицирани с това заболяване.

На базата на данните, ниският прием на алкохол се ограничава до едно-две питиета седмично. Умереният е между три и 14 чаши седмично при мъжете и между три и седем за жените. Всичко над това число се смята за рисково за здравето на сърцето. 

Снимка 659410

Източник: iStock

При жените, които консумират повече от осем чаши алкохол седмично, възможността да развият коронарна болест на сърцето е с цели 33-51% по-голямо, отколкото ако ограничат бройката до едва-две за седем дни.

При нежния пол също така се установява, че тези, които препиват редовно, имат цели 2/3 по-голям риск от развитие на сърдечното заболяване в сравнение с тези, които попадат в графата с умерен прием. При мъжете разликата не е толкова голяма.

Снимка 659408

Източник: iStock

И това е поредното доказателство, че жените са по-податливи на вредните въздействия на алкохола и трябва максимално да ограничат неговия прием, за да си спестят редица здравословни проблеми. Това се дължи на физиологични и фармакокинетични различия между организмите на двата пола.

Чаша алкохол преди лягане и защо си правим лоша услуга с нея

Защо да не пием алкохол преди лягане

Заблуда е, че ни помага

Учените правят и много важното уточнение, че младите жени не бива да се чувстват незасегнати от заболявания като тези на сърдечно-съдовата система, защото прекомерното количество питиета си казва думата във всяка една възраст, като с напредването й, разбира се, рисковете се увеличават още повече.