Акулите имат по-сложен социален живот от това, което сме си мислели досега. Ново проучване доказва, че сивите рифови акули в Тихия океан създават удивителни социални мрежи помежду си и връзки, които могат да продължат с години.

Акулите, водораслите и как морските хищници успяват да се надрусат с тях

Наркотикът, който акулите откриват във водата

Нещо влияе на поведението им

Изследването се фокусира върху социалното поведение на 41 рифови акули около атола Палмира, който се намира на около 1700 км югозападно от Хаваите. Учени използват акустични предаватели, за да проследят акулите, и таг камери, за да могат да разяснят в по-голяма степен техните взаимодействия.

Оказва се, че акулите далеч не са самотни същества. Те образуват социални общности, които са доста стабилни във времето, като някои от тях остават заедно и през четирите години на изследването. 

Учените установяват, че акулите прекарват сутрините заедно в групи от близо 20 екземпляра в една и съща част на рифа, разпръсват се през деня и нощта и се събират отново на сутринта, съобщава Reuters.

Снимка 492570

Източник: iStock

"Акулите са невероятни животни и все още са доста неразбрани", казва морският биолог от Международния университет във Флорида Янис Папастамату. Той е водещият автор на изследването, публикувано в списанието Proceedings of the Royal Society. 

"Обичам да говоря за техния таен социален живот не защото те самите искат той да е таен, а защото едва сега разработихме инструментите, с които да започнем да го разбираме", добавя Папастамату. Според него не всички акули са социални, някои вероятно са самотни.

Акулите, ракът и защо тези животни не се разболяват от него

Защо акулите не се разболяват от рак

И могат ли да помогнат да се справим с болестта

"От известно време знаем, че акулите са способни да разпознават конкретни екземпляри от групата и да проявяват социални предпочитания", казва морският биолог и съавтор на изследването Дейвид Джейкъби от Института по зоология в Лондон. Изследователите подозират, че акулите се движат заедно, за да намират плячка.