Проблемите със съня са едни от най-честите причини много хора да се чувстват вяли и без енергия. За това как да спим по-качествено и кои неща са важни е говорено безброй пъти, правени са и стотици научни изследвания.

Нуждаем ли се от повече сън през зимата

Нуждаем ли се от повече сън през зимата

Отговор дава ново проучване

Понякога обаче простите неща имат нужда от прост отговор. И д-р Джейд Ву, автор на книгата Hello Sleep ("Здравей, сън") ни го осигурява. Тя казва, че най-важното нещо за съня е да се събуждаме по едно и също време всяка сутрин.

Нищо революционно, но ето и обяснението. "Причината, поради която ще искате да сте станали по едно и също време всеки ден, е, защото тялото ви функционира най-добре, когато спазва някакъв ритъм", казва тя пред Self.

Снимка 403542

Източник: iStock

Биологичният ни ритъм зависи основно от неща в заобикалящата ни среда: доспива ни се, когато се стъмва, разбуждаме се при повече светлина. Когато се събудим и видим светлина, тя алармира тялото ни, че е време за ставане.

Когато отваряме очи по едно и също време, програмираме тялото си за дневен режим на работа. А от него зависи и кога ще си легнем да спим. Защото с времето организмът ни ще започне да произвежда хормона на съня мелатонин, когато стане време за лягане. И ще спира сутринта.

Снимка 504019

Източник: iStock

Ако ставаме по различно време всеки ден или дори променяме обичайния си режим за уикенда, мозъкът ни се обърква и дава сигнали за производство на мелатонин безразборно. А това със сигурност ще опропасти нощния ни сън.

Доктор Ву съветва, ако все пак искаме да поспим малко повече през почивните дни, да не надвишаваме един час отгоре на обичайното си ставане. И да пробваме следобеден сън от около 20 минути, но не по-късно от 3 следобед.