Безспорно очите са един от най-важните и ценни сетивни органи. Те дават възможност да виждаме света около нас и да получаваме достъп до информация, жизненоважна за ежедневието ни.

Трите витамина и основните хранителните вещества пряко отговорни за здравето на очите

Трите най-важни витамина за здравето на очите

Доказано от специалистите

Някои лоши навици обаче имат неблагоприятно въздействие върху здравето на очите и могат да му повлияят в дългосрочен план. Може би не сме се замисляли за голяма част от тях - а със сигурност са неща, които правим всеки ден. Ето кои са те и как да ги избегнем, за да се радваме на ясно и дълготрайно зрение.

Компютър

Престоят пред компютъра не поврежда зрението - това, което го прави, е прекомерната употреба на устройството. Прекарването на твърде много часове пред екрана, без да се отмества погледът, уврежда очите в дългосрочен план. Това се усилва още повече, ако светлината в помещението не е добра.

Снимка 620010

Източник: iStock

Четене на тъмно

Проблемът е в контраста между светлината и тъмнината. Например твърде ярката светлина на компютърния екран в сравнение със слабата светлина в стаята може да увреди окото, тъй като принуждава зеницата постоянно да се свива и разширява.

Разтриване

Случайното потъркване на очите не е опасно, но както много други навици, многократното и агресивно търкане може да увреди роговицата. Затова не бива да се прекалява.

Снимка 620008

Източник: iStock

Наблизо и надалече

Прекарването на време на открито е полезно за зрението, тъй като очите имат по-голяма дълбочина на зрението (т.е. можем да гледаме по-надалеч) и се напрягат по-малко. Според някои проучвания именно липсата на време, прекарано на открито, и навикът да се концентрираме върху близки предмети, като мобилни телефони, благоприятстват развитието на късогледство.

Слънчева светлина

Ултравиолетовата (UV) радиация може да увреди зрението, особено повърхностните тъкани на окото, роговицата и лещата. С течение на времето това води до развитие на по-сериозни заболявания като катаракта и рак на очите. А за да се предпазим, има просто решение - използване на слънчеви очила, които осигуряват 100% защита от ултравиолетовите лъчи.

Най-редките цветове на човешките очи

Най-редките цветове на човешките очи

Един-единствен е доминиращ

Контактни лещи и грим

Заспиването с поставени контактни лещи е риск за развиване на очна инфекция, която може да доведе до трайно увреждане на очите. Причина за това са бактериите, които попадат между лещата и роговицата. Подобно е положението, ако си легнем, без да премахнем грима от лицето си. Така рискуваме да влошим състоянието на сухите очи, което пък увеличава вероятността от сърбежи и инфекции, пише Healthily.