Покрай коронавируса, сриващите се борси и всеобщия хаос темата за опасностите от навлизащата 5G мрежа бе рязко загърбена от медиите и обществото.

Това далеч не означава обаче, че проучванията и тестовете също са секнали.

Международната комисия за защита от нейонизираща радиация обяви тази седмица, че "няма достатъчно доказателства" за директни опасности за човешкия организъм в следствие на 5G вълните.

Снимка 441009

Източник: YouTube / MKBHD

Това вече си го знаехме, но сега от комисията казват, че въпреки "новината", правилата и изискванията спрямо производителите на телефони ще бъдат променени за първи път от 22 години насам.

Промяната ще изисква от компаниите да подобрят защитите на телефоните си срещу радиационни лъчения, идващи от самите апарати, а не от милионите 5G антени, които в момента "никнат" в градовете по света.

Как 5G застрашава способността ни да предвиждаме природни катаклизми

Как 5G застрашава способността ни да предвиждаме природни катаклизми

Защо бързият интернет пречи на прогнозите за метеорологичните условия

Казано иначе, проблемът не е сигналът, който ще ни облъчва от всеки ъгъл, а вълните, които идват от самия телефон, когато е свързан с 5G мрежа.

Снимка 428402

Източник: Fauxliage

Същият телефон, който вечер оставяме на нощното шкафче и който държим до ухото си по 30 минути, докато жената ни разказва за приключенията си в салона за маникюр.

5G технологията, антените и как ще се промени визията и естетиката на градовете

Как 5G ще промени начина, по който изглеждат градовете

И как някои компании печелят от това

Тук има и още един интересен фактор.

Въпреки новите правила на комисията, които променят статуквото за първи път от 1998 г. насам, от GSM Association обявиха, че настоящите 5G смартфони вече отговарят на тези правила.

Ако така или иначе 5G моделите се произвеждат в рамките на новите мерки, защо тогава са нужни нови мерки изобщо...