Едва ли спорът полезно и здравословно ли е да консумираме месо или не някога ще бъде решен, просто защото и в двата лагера има добри доводи за всяка гледна точка.

Бирмански питон, Ан Гордън-Вега, Бет Кьолер, Пеги Ван Гордър, Флорида и жените, които не се страхуват да ловуват опасните влечуги

Жените, които не се страхуват да ловят питони

Три смели дами от Флорида, които помагат за разрешаването на един голям проблем в щата

При почитателите на месото обаче има и известно разделение, защото някои животни са по-трудни за отглеждане от други, а ресурсите, които се използват за тях, вредят повече на природата.

Ново проучване, публикувано в Scientific Reports, показва, че едно необичайно животно може да бъде много по-рентабилно за отглеждане от прасета, пилета или говеда.

Оказва се, че в Югоизточна Азия има ферми, в които се отглеждат два вида питони - мрежест и бирмански, с една единствена цел - за месо. Питоните биват отглеждани в продължението на 12 месеца.

Снимка 658052

Източник: iStock

Наблюдението на учените е установило, че месото на питони, отглеждани във ферми, може да бъде по-устойчива алтернатива от вече познатите ни, защото те могат да се размножават много бързо, дори когато храната е оскъдна.

"Питоните имат невероятна биология и еволюционен наклон към екстремна ресурсна и енергийна ефективност", казва пред ABC News Патрик Ауст, специалист по консервация в неправителствената организация People for Wildlife и един от авторите в изследването.

Ауст твърди, че питоните са изключително дори в преработването на храната и протеините. "Те са буквално специалисти и извличат максимума от много малко."

Игор Фиуза - мъжът, който сърфира с питон около врата

Мъжът, който сърфира с питон около врата

Да, и такова нещо може да се случи в Австралия

Във фермите в Азия змиите биват хранени веднъж седмично с уловени гризачи и рибно брашно, като регулярно биват измервани. Изследователите са установили, че тези два вида питони растат изключително бързо и на ден наддават с по около 46 грама, като женските са по-добри в това отношение от мъжките.

Ауст казва, че питоните има голямо предимство пред други отглеждани за месо във ферми животни като прасета и пилета, защото са много по-издръжливи. Според него в разгара на пандемията е имало голям брой пилета и прасета, които е трябвало да бъдат умъртвявани заради прекъсвания във веригата за доставки.

Снимка 658051

Източник: iStock

Докато питоните могат да издържат много повече време без храна и в лоши условия, без това да повлияе негативно на здравето им. Изследването е показало, че в сравнение с други отглеждани във ферми животни питоните се възпроизвеждат много повече и по-бързо.

Например за една година една крава може да роди до осем малки, а една свиня-майка - между 22 и 27, според доклад от 2021 г. в PLOS Biology. Докато питоните могат да снесат между 50 и 100 яйца в рамките на една година.

Северна зелена анаконда - нова гигантска змия, за която досега никой не е знаел

Гигантската змия, за която досега никой не е знаел

Добре дошла, северна зелена анаконда

От PETA обаче не са съгласни с всичко това, защото те смятат, че питоните, точно като кравите, прасетата и пилетата, изпитват страх и болка и не трябва да бъдат затваряни и отглеждани във ферми за месо. 

Според Патрик Ауст месото от питон няма да бъде светкавично предлагано по магазините в цял свят, но тяхното изследване е важно, защото показва, че именно влечугите могат да се окажат добра алтернатива, която в бъдеще да щади повече околната среда.