Невролозите често чуват следния въпрос, който звучи колкото смешно, толкова и сериозно: "Оглупяваме ли с възрастта?". Истината според специалистите е, че с напредването на годините много хора забравят, и то все по-често.

Храните и напитките, които подпомогнат мозъчната ни функция и паметта

Храните и напитките, които правят паметта ни по-добра

Още една причина да пием червено вино

Добрата новина е, че може да се погрижим за здравето на мозъка си, както и за паметта, като избягваме четири навика, които са доста често срещани в съвремието ни.

Правим твърде много неща едновременно

Хората получаваме информация за света около нас благодарение на област от мозъка, наречена префронтален кортекс. Префронталната функция и способността ни да се фокусираме обаче често намаляват с годините. А когато правим твърде много неща едновременно с идеята да сме максимално ефективни, всъщност си вредим.

Снимка 655417

Източник: iStock

По този начин натоварваме функцията на префронталния кортекс и увреждаме паметта си. За да противодействаме на това негативно влияние, е нужно да балансираме задачите през деня си с достатъчно време за почивка, с която да презаредим.

Не даваме приоритет на съня

Количеството и качеството на съня, който получаваме, често намаляват с възрастта поради различни причини. А когато спим, мозъкът ни работи усилено. Спомените също се активират и се създават връзки между различните събития, които сме преживели.

Снимка 655419

Източник: iStock

За да си осигурим качествен сън и да се погрижим да имаме услужлива памет с годините, е необходимо да избягваме времето пред екраните, тежките храни, кофеина и алкохола точно преди лягане.

Монотонност

Песен, която не сме чували от гимназията, или миризмата на ястие, което баба ни е готвила, може да предизвика ярък епизодичен спомен. И това работи само ако имаме преживявания, които са свързани с различен контекст, а не толкова с монотонни преживявания. Ако прекарваме по-голямата част от седмицата си на бюро, редувайки изпращане на имейли с преглеждане на съдържание в социалните мрежи, е нормално накрая да си дадем сметка, че не помним много.

Снимка 655420

Източник: iStock

За да стимулираме паметта си, е добре да прекарваме време навън, с различни хора, като посещаваме различни места и изпробваме нови преживявания. Всичко това ще ни предостави възможности за изграждане на трайни спомени, пише CNBC.

Уасабито и връзката му с подобряването на паметта

Неочакваната подправка, която подобрява паметта ни

Сушито ни стана още по-любимо

Прекалена увереност в способността ни да помним

Всички сме попадали в ситуация, при която след запознанство мигновено забравяме името на човека срещу нас. Предизвикателство е и ученето на чужд език, което също е свързано със запаметяване. Често обаче надценяваме възможностите на мозъка си и дълго време не си правим труда да си припомняме наученото.

Снимка 655421

Източник: iStock

Добро упражнение, с което да тренираме паметта си, е да си припомняме новата информацията минути по-късно, след това отново един час по-късно и така отново докато вече сме уверени в знанията си.