За никого не е тайна, че с напредването на възрастта когнитивните способности на човек намаляват. Затова и възрастните хора постепенно започват да изпитват все по-големи затруднения в ежедневни дейности като пазаруване и готвене. Именно храненето обаче е ключово за поддържането на здрав мозък с годините.
И докато това не е новина за учените, наскоро те правят изненадващото откритие, че една традиционна японска подправка има връзка с подобряването на паметта. И това е уасабито - лютивата подправка с ярък зелен цвят, която у нас най-често се консумира заедно със суши.
За целта на проучването си експертите включват 72 души на възраст над 60 години. В продължение на 12 седмици едната половина от тях приемат таблетка уасаби по веднъж на ден, а другата - плацебо таблетка. В края на изследването се оказва, че хората от първата група са показали подобрение в епизодичната и работната памет, след направени няколко когнитивни тестове.
Източник: iStock
Докато учените отчитат подобрение в паметта, в същото време те не забелязват промяна, независимо дали положителна или отрицателна, в разсъжденията, вниманието и бързината на обработка на информация при участниците.
Друго, което експертите могат да потвърдят, е на какво се дължи благоприятният ефект от уасабито. Според тях ключът е в съдържащата се в него съставка 6-MSITC или 6-метил сулфонил хексин изотиоцианат. Тя представлява биоактивно съединение, което вече е познато на учените с антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства.
Колкото и обнадеждаващи да са резултатите от изследването, учените все пак уточняват, че ползата от консумацията на уасаби още не е тествана при по-възрастни хора, които са изложени на най-голям риск от намалени когнитивни способности и деменция, пише Science Alert.