Българите се гордеем с кухнята си, която е впечатлявала както кулинарни ентусиасти, така и критици от цял свят. От световния онлайн пътеводител за традиционна кухня Taste Atlas също са обръщали внимание на така популярните и характерни за региона ни баница и шарена сол.

На кое място се нарежда българската кухня сред 100-те най-добри в света

На кое място се нарежда българската кухня сред 100-те най-добри в света

Коя позиция заемат някои родни продукти в класацията на кулинарния сайт Taste Atlas

През 2022 г. кулинарният сайт направи шарената сол още по-известна глобално, като ѝ отреди първото място в класацията за най-високо оценените миксове от подправки в света. След шарената сол, не закъсня признанието и за родната баница. Тя бе определена както за най-доброто тестено изделие за 2022 г., така и за най-добрата закуска.

Миналата година пък в списъците на Taste Atlas попадна българската ĸaвъpмa. Тя се нapeди cpeд 100-тe нaй-дoбpи яхнии в Eвpoпa, макар да не се класира така напред, както шарената сол и баницата предходната година.

Сега пък изданието поставя на фокус родните салати. Тази категория определено ни дава повод за гордост, тъй като цели три български салати попадат в Топ 10 на най-добрите в света. Деветото място е отредено на снежанката, осмото - на овчарската, а седмото - на шопската.

Снимка 666693

Източник: iStock

Първите пет позиции пък заемат италианската салата капрезе, гръцката салата, китайската "пай хуан гуа", тунизийската мишуия и гръцката дакос.

Taste Atlas, който всяка година отличава най-добрите кухни, ястия, градове за опитване на храна, хранителни продукти и съставки, е същинска енциклопедия (или по-скоро атлас, както се наричат самите те) за световни традиционни ястия. Сайтът събира автентични рецепти и ресторанти, рецензии на кулинарни критици и статии за популярни съставки и ястия. Освен това включва и интерактивна карта на света с традиционните храни за различните региони.

Основан през 2015 г. от хърватския журналист и предприемач Матия Бабич, Taste Atlas е характерен с това, че класациите са базирани на рецензии и препоръки от професионалисти в гастрономията и рецензии на критици, вместо на потребителски отзиви.

На база на хиляди оценки на различни ястия и хранителни продукти по света, кулинарният пътеводител е определил и стоте държави с най-добра кухня. Ето и кои влизат в Топ 10 към момента.

10. Перу

9. Испания

8. Франция

7. Мексико

6. Индонезия

5. Китай

4. Португалия

3. Гърция

2. Япония

1. Италия

Най-добрите сирена в света според Taste Atlas - италиански, френски и още нещо

Кои са най-добрите сирена в света

За всеки вкус по нещо

С традиционните ни кисело мляко, сирене, филе "Елена" и други, българската кухня заема 30-ото място в списъка с най-добрите кухни. В топ три на най-вкусните ястия от света пък влизат бразилската говежда пиканя, малайзийският хляб роти канай и тайландският пад капао.