Страстната седмица започна и от Великден ни делят броени дни. Неустоимият аромат на прясно изпечени козунаци, който се носи почти навсякъде по улиците, безспорно е най-любимият ни предвестник на този празник. В някои случаи "виновник" за него е някоя старателна домакиня, запретнала ръкави да меси сладкия обреден хляб, както традицията повелява.
Но в повечето заподозрени са пекарните, които го приготвят вместо нас, за да ни улеснят в и без това изпълненото с десетки задачи ежедневие. А и, признаваме си, невинаги успяваме да постигнем този професионален резултат като тях.
Дали е по-изгодно сами да си направим козунак, или да си го купим готов е все по-спорен въпрос. Съставките от магазина със сигурност ще ни излязат по-изгодно, но да не забравяме и за труда и времето, което изисква да се материализират в готов продукт, който да сложим на празничната трапеза. Затова и мнозина залагат на сигурното и избират да се доверят на майсторите пекари.

Източник: iStock
Да си приготвим сами козунак е приятен, но и времеемък процес
И понеже козунакът не е единственото, което ще ядем на Великден, в повечето случаи сме склонни да отделим за него сума, която няма да натежи сериозно на празничния бюджет. Попитахме и вас, нашите читатели, колко бихте платили за традиционното тестено изделие, и на база на отговорите подбрахме 5 пекарни в София, които предлагат козунаци до 30 лева.
анкета
Колко най-много бихте платили за козунак за Великден?
20 лв. 72.1%
30 лв. 11.4%
40 лв. 3.1%
50 лв. 1.7%
Цената няма значение, важен е вкусът 11.8%
Jovan
Какво: Холандската пекарна тази година предлага три вида козунак. И трите са по рецептата на баба, както казват самите те. Освен това са без добавени Е-та, затова и срокът му на годност е до три дни след изпичане. Първият е класически със стафиди и лимон, вторият е с шоколад, а третият - плитка с филирани бадеми и захаросани цитрусови плодове.
Колко: Класическият козунак е с цена 18 лв. за 650 г, този с шоколад - 21 лв. за 650 г, а плитката - 25 лв. за 750 г.
Как: Козунаците се продават само на място в двата обекта, без нужда от предварителна заявка.
Къде: ул. "Христо Белчев" 1 и ул. "Ангел Кънчев" 37.
Кога: Jovan работи от 8 до 20 ч. В събота работното време е до 16 ч., а предстоящите неделя и понеделник са почивни дни.

Източник: iStock
Kostis
Какво: Гръцката сладкопекарна предлага разнообразие от видове козунаци и за този Великден. В асортимента откриваме както класическия обреден хляб, така и вариант със стафиди, с пълнеж шоколад, шоколад и стафиди. Вниманието ни привличат и козунаците с глазура, която може да бъде млечен шоколад, бял шоколад, ягода или шамфъстък.
Колко: Класическият е 21.90 лв. за 400 г. Със стафиди - 23.90 лв. С шоколад - 26.90, а с шоколад и стафиди - 27.90 за 450 гр. Вариантите с глазура са на цена 26.90 лв. за 600 г, а изключение е дубайският козунак, който струва 39.90 лв. за 900 г. Предлагат и италианско панетоне, което обаче също е над бюджета от 30 лв.
Как: Поръчки за козунаците се приемат по телефона или на сайта. Можем да ги вземем както на място в обектите, така и с доставка до адрес. От днес за утре са, а последният ден за изпълнение е събота. От Kostis ни препоръчаха да побързаме, защото капацитетът е пред запълване. На място в обектите също се поддържа известна наличност на козунаци.
Кога: В празничната събота тази седмица работното време на обектите е до 18 ч. Само неделя е почивен ден. Преди празниците, работното време на различните пекарни е различно, като някой са от 7 до 20 ч., а други от 8 до 21 ч.
Къде: ул. "Оборище" 109, бул. "княз Александър Дондуков" 15, ул. "Граф Игнатиев" 12, бул. "Черни връх" 37.
Biosof Bakery
Какво: Пекарната, която ни предлага над 300 различни и вкусни предложения, ни изкушава и със своите козунаци за Великден. Част от тях определят като домашни - със стафиди, със захаросани корички, с филиран бадем и захар, с шоколад и стафиди, и само с шоколад.
Другите са бутикови козунаци - с черен шоколад и шамфъстък, с глазура пистакио шоколад и глазура лате шоколад. В асортимента са и три вида козуначени рула - с локум, с шипков мармалад, с малини и бял шоколад.
Колко: Домашният козунак със захар и филиран бадем е 15.89 лв. за 600 г. Останалите домашни - 19.89 лв. за 750-800 г. Бутиковите предложения са на цена 24.89 лв. за 650-700 г. Козуначените рула са на същата цена за 800-900 г.
Как: Препоръчаха ни да си направим поръчка за след ден-два, като може да е както до адрес, така и с взимане на място от някой от обектите. Там също поддържат известна наличност.
Кога: Производственият обект ще работи и в събота (19 април) с нормално работно време от 7:30 ч. до 21 ч., както и в неделя, но с намалено до следобед.
Къде: Ул. "Твърдишки Проход" 23 (пекарна и производствен обект) и ул. "Нишава" 167.
MaBaker
Какво: И тази година веригата ни предлага разнообразие от вкусове на достъпни цени. Можем да избираме между козунак с карамел и орехи, с шипков мармалад, със стафиди и чист вариант без добавки. Две интересни предложения са козуначените сладкиши с бял шоколад и шамфъстък, и с натурален шоколад и филиран бадем.
Колко: Малките варианти по 480 г са на цена 17.50 лв., а по-големите от 680 г - 27.50 лв. Чистият козунак, както и този със стафиди, е 19.50 лв. за 600 гр. Козуначените сладкиши са по 25.90 лв. за 550 г.
Как: Поръчка за козунак можем да си направим през сайта, като е добре да е три дни предварително. Вземането е от някой от обектите на веригата. В тях поддържат в наличност само класически козунак.
Кога: Възможно най-скоро, защото тази събота и неделя са почивни дни за MaBaker и в петък последно може да вземем поръчания козунак. Работното време преди празниците е от 8 до 20 ч.
Къде: бул. "Витоша" 44, бул. "Арсеналски" 2, бул. "Христо Смирненски" 36, бул. "Черни връх" 100, ул. "Шейново" 8, ул. "Николай Хайтов" 28, бул. "Янко Сакъзов" 68-70, бул. "Генерал Михаил Д. Скобелев" 7.
Сладка фабрика
Какво: Пекарната предлага разнообразен асортимент, в който покрай Великден своето място намират и няколко вида козунаци на достъпни цени - класически, с шоколад, с локум, с крем брюле и шамфъстък, със зелени смокини и бадеми.
Колко: Първите три варианта се предлагат в разновидност от 400 или 750 г, съответно на цена 9-11 и 16-18 лв., като най-скъп е този с шоколад. Другите два вида са по 400 г на цена 13 лв.
Как: Поръчки се правят по телефона или на сайта. Предлага се и доставка в рамките на София. На място също поддържат известна наличност.
Кога: Козунаците си можем да получим всеки ден от 8 до 16:30 ч., както и в събота, когато работното време е до 14 ч. Празничните неделя и понеделник са почивни дни.
Къде: ул. "Крум Попов" 51-55.