Не е ли интересно, че сумистите, които традиционно изглеждат пухкави и тежки, не страдат от страничните ефекти, които наднорменото тегло обикновено има?

Нормалната диета на сумист включва около 7000 калории на ден, а теглото на един състезател често може да достигне 180-200 килограма.

Истината е, че телата на тези спортисти работят по различен начин от тези на средностатистическия човек и обработват мазнините по различен начин.

Снимка 413291

Източник: iStock

При хората, които страдат от наднормено тегло, огромна част от мазнините в тялото им се намира около вътрешните органи, мускули и сухожилия.

При сумистите мазнините се съхраняват директно под кожата и по този начин вътрешните органи и системи са предпазени от риск.

Причината за това е редовният и крайно интензивен тренировъчен режим, който повече от тях спазват от съвсем малки. Сумистите се придържат към специален график на спане и тренират по доста часове. 

Снимка 413292

Източник: GettyImages

Но тайната е най-вече в тежките тренировки, в края на които спортистите обикновено са тотално изтощени. Говорим за цялостно изтощаване на ресурсите на тялото, различно от това, на което се подлагат фитнес маниаците или боксьорите например.

А когато реши да се пенсионира, всеки сумо състезател минава на специална стъпаловидна диета. Благодарение на нея по здравословен начин вкарва тялото и храненето си в нормални за нетрениращ човек норми.