Сестра Андре, монахиня от Франция, официално е най-възрастният жив човек в света. Родена на 11 февруари 1904 г. като Люсил Рандън, през април 2022 г. тя е потвърдена за новия рекордьор в Книгата с рекордите на Гинес на възраст от 118 години и 73 дни.

Тя става най-възрастният жив човек (жена) и като цяло най-старият жив човек след тъжната кончина на Кане Танака от Япония. Лусил приема името сестра Андре, когато става монахиня през 1944 г. Тогава е на 40 години. Това я прави и най-възрастната монахиня в историята.

Нейните световни рекорди обаче не спират дотук - сестра Андре е и най-възрастният човек, оцелял от COVID-19. През януари 2021 г. тя се разболява от вируса и бързо е изолирана в дома за възрастни хора, където се намира в момента. За щастие не го изкарва много тежко, особено предвид годините ѝ. Три седмици след първите симптоими вече е в цветущо здраве и е готова да отпразнува 117-ия си рожден ден.

Поради напредналата си възраст сестра Андре използва инвалидна количка и е частично глуха. Умът й обаче е все така остър като бръснач.

Кане Танака, смъртта на най-възрастния човек в света и каква е историята на 119-годишната японка

Почина най-възрастният човек в света

На колко години си отиде Кане Танака

"Събуждат ме в 7 сутринта, дават ми закуската, след което ме слагат на бюрото ми, където оставам заета с дребни неща", споделя монахинята. 

Без значение на колко години сме, някои неща никога не се променят. Сестра Андре все още обича да яде сладкиши, особено шоколад. Може и в това да се крие тайната на дългия й живот. 

Кристина Скуча - монахинята, която спечели „Гласът на Италия“, но стана сервитьорка в Испания

Италианската монахиня бунтарка, за която всички говорят

Какво се случва с Кристина Скуча

Светът се е променил по толкова много различни начини през живота на сестра Андре. Ето няколко малко, но нагледни примера какво е изобретено след нейното раждане:

  • Пластмаса (1905 г.)
  • Телевизори (1927 г.)
  • Микровълнови печки (1946 г.) 
  • Интернет (1983 г.)

Сестра Андре прекарва много от годините си, като се грижи за други хора. В младостта си работи като учителка, гувернантка, а по време на Втората световна война гледа деца. 

Япония, Сингапур, Макао - страните с най-много дълголетници

Къде хората живеят най-дълго

Страните, които влизат в топ 7

В продължение на 28 години след това сестра Андре помага в грижите за сираци и възрастни хора в болница. И направи всичко това преди да стане монахиня. След това тя посвещава остатъка от живота си на своята религия. Като признание за дългия й живот и служба към християнството, папа Франциск й изпраща специално писмо през 2019 г. 

Сестра Андре е вторият най-възрастен французин и вторият най-възрастен европеец в историята. Интересно да се отбележи е, че най-старият човек в историята също е французин и отново е жена. Името й е Жана Калман, която доживява до 122 години и 164 дни. Жана е единственият човек в историята, който е навършил 120 години.