В различните страни по целия свят хората живеят доста добре в златните си години. Тези проспериращи общества не пазят тайните извори на младостта и всъщност споделят някои общи характеристики, що се отнася до начина им на живот. 

На места, където цари дълголетие, местните се хранят балансирано, предимно на растителна основа, участват в ежедневни дейности на открито, фокусират върху семейството и духовността и отделят достатъчно време, за да се насладят на простите неща в живота, като дрямката например. Вярваме или не, здравословната любов към виното също е от решаващо значение, както и слънчевото време.

Използвайки констатации от Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум, World Factbook на CIA от проекта Blue Zones събират 29 страни, в които хората имат най-висока продължителност на живота. Във всички тези дестинации гражданите са надхвърлили средно 75 години (в сравнение със средната глобална възраст от 71). Повечето държави могат да се похвалят и с много столетници, а това е повече от чудесно. 

Снимка 600851

Източник: iStock

Ако искаме да пътуваме някъде, където хората са щастливи, храненето е съсредоточено върху здравето, времето е с умерен климат и има местните обичат да прекарват времето си на открито, всяка една от изброените по-долу държави е точното място, което да посетим и разгледаме. Може да си тръгнем и с чувството, че сме отпили от извора на младостта, както отбелязват от Far and Wide.

7. Андора

  • Средна продължителност на живота в страната: 82.9 години

Продължителността на живота в Андора е необичайно висока, което не трябва да ни изненадва особено, като се има предвид, че е много богата страна. В резултат на това жителите се радват на лесен достъп до здравословна храна и висококачествено медицинско обслужване.

Планините естествено поддържат въздуха чист, а хората са посветени на опазването на околната среда. Жителите на Андора обичат да излизат и да се наслаждават на заобикалящата ги природа - независимо дали става въпрос за туризъм и ски, или просто ходене до работа пеша или с колело.

Снимка 327984

Източник: iStock

Отнема само 45 минути за шофиране през Андора, така че е много лесно за застаряващото население да не губи връзка с приятели и семейство, като повечето семейства се срещат поне веднъж седмично. Неофициално национално забавление за възрастните хора е да играят карти навън, докато се наслаждават на хубавия ден.

6. Хонг Конг

  • Средна продължителност на живота в страната: 83 години

Очакваната продължителност на живота на жителите на Хонконг изненадва, като се има предвид, че специалният административен район на Китай е най-гъсто населената голяма градска зона в света, което допринася за екстремни нива на замърсяване и забързан градски начин на живот.

Снимка 600850

Източник: iStock

Но нацията компенсира тези дефицити, като се фокусира върху спорта. Много възрастни хора участват ежедневно в практикуване на бойното изкуство тай чи, за което се смята, че подобрява сърдечно-съдовата система.

Кантонската традиция също изисква балансирана диета от задушени зеленчуци, оризови въглехидрати и изобилие от хидратация с много лечебни билкови чайове. И тук няма изненада: в Хонконг има и отлично обществено здравеопазване.

5. и 4. Исландия 

  • Средна продължителност на живота в страната: 83.1 години

Може би хората от Исландия живеят толкова дълго, защото са едни от най-щастливите хора на планетата (четвърти в Световния доклад за щастието). Насилствените престъпления също са много редки в Исландия, което допринася за ниските нива на стрес.

Също така със сигурност има значение, че Исландия е третата в света, чието население може да се похвали с отлично здраве. Доброто здраве вероятно е свързано с исландска диета, съсредоточена върху пресни морски дарове, месо, мляко и сезонни органични продукти.

Снимка 600849

Източник: iStock

Исландия е земя на дълголетници с много горещи извори, за които се смята, че съдържат полезни лечебни свойства. Една от най-големите заплахи за здравето на исландците е сезонното афективно разстройство, тъй като през зимните месеци има много малко слънчева светлина. Често срещан начин за борба с черните дни е да спортуват, което подобрява психическото и физическото благосъстояние.

5. и 4. Сан Марино

  • Средна продължителност на живота в страната: 83.1 години

Сан Марино е една от най-старите оцелели републики в света. И днес нейните граждани също "оцеляват" доста дълго време. В тази средиземноморска страна без излаз на море пейзажът се състои предимно от планината Титано, която осигурява чист въздух и красива природа за дейности на открито.

Снимка 600848

Източник: iStock

Както в Италия, която заобикаля Сан Марино, средиземноморската диета е норма тук, с акцент върху ръчно приготвена паста, местни продукти, прясна риба и понякога месо. Селското стопанство е основен икономически сектор в страната - много ферми произвеждат царевица, пшеница, грозде и маслини. Сан Марино е една от 30-те най-богати страни в света, когато става дума за доход на глава от населението, така че финансовата несигурност е необичайна, а нивата на безработица са ниски.

3. Макао

  • Средна продължителност на живота в страната: 84.6 години

Много хора в Макао работят в процъфтяващата казино индустрия в региона, което го направи много богат район. Макао е една от най-богатите територии в света с висок БВП на глава от населението. Финансовата сигурност от раждането до смъртта позволява на хората да избягват стреса и да си позволят здравословен начин на живот.

Снимка 600847

Източник: iStock

Обществото в Макао също е дълбоко вкоренено в семейните отношения, което произтича от китайските културни влияния - Макао е специален административен район на Китайската народна република. Възрастните са на голямо уважение и за тях се полагат много грижи, което помага на хората да бъдат по-здрави и по-щастливи през златните им години. Мисията на възрастните хора в Макао е да прекарват време с наследниците си, като много от тях помагат в отглеждането на внуците си.

2. Сингапур

  • Средна продължителност на живота в страната: 85.2 години

Очакваната продължителност на живота се е повишила заедно с нарастващия икономически просперитет през последните три десетилетия в тази малка, но гъсто населена страна в Югоизточна Азия.

Снимка 600846

Източник: iStock

Възрастните са ценени като лидери на своите семейства и общности, което им помага да се чувстват необходими и ценни. Обичайно е възрастните в Сингапур да продължават да работят по различни проекти до дълбока старост и да спортуват в многото паркове в страната. Подобно на много други нации с дълъг живот, Сингапур има отлично здравеопазване. Системата в Сингапур се фокусира върху терапевтични и превантивни грижи, които допринасят за по-дълъг и по-здравословен живот.

1. Япония

  • Средна продължителност на живота в страната: 85.3 години

Икигай е японска концепция, която съчетава в себе си "ики" - живот и "гай" - ценност. "Можем да го преведем като "причината да бъдеш. Без съмнение играе важна роля за насърчаване на здравето и щастието. Местните също практикуват много здравословни ежедневни хобита, като градинарство, отглеждане на лечебни билки и прекарване на време в социални среди. И, може би най-важното, диетата на страната е възхитителна: местните хапват обилни, но здравословни храни като сладки картофи и соево тофу, като същевременно ограничават консумацията на месо.

Снимка 600845

Източник: iStock

Малкият, отдалечен японски остров Окинава се слави с няколко много специални отличия. Там е най-високата концентрация на столетници в света, от които изключително голям процент са жени. Внушителните 740 от 1.3 милиона души тук са на възраст над 100 години, като 90% от тях са жени. Жените от Окинава приписват дългия си живот на това, че имат моаи - японската дума за група подкрепящи ги приятели през целия им живот.

Лошата новина е, че ако живеем в България, шансът за дълголетие чисто статистически не е на наша страна. У нас средната очаквана продължителност на живота е 77.4 г., най-ниска в Европейския съюз и далеч от рекордьорите в това отношение.