Футболът е страст за милиони хора по света, ако не и за милиарди. Още от ранна детска възраст всяко дете си мечтае един ден да стане световноизвестен футболист.

Каору Митома, Брайтън и как японецът отказва професионален договор, за да следва в университет

Момчето, което избра образованието пред професионалния договор

Каору Митома дава пример

И разбира се, се опитва да подражава на най-добрите. Обувките, прическата и какво ли още не. Но има и деца, които не мечтаят да бъдат футболисти, а треньори. Видео игрите пък дават идеалната възможност на всяко хлапе да се потопи в света на футбола.

И понякога мечтата от джойстика на конзолата се пренася и в реалния живот. Пример за това е Уил Стил. Родителите му са британци, емигрирали в Белгия още преди раждането му, а днес той е един от мениджърите, за които целия футболен свят говори.

Причината е, че Стил е едва на 30 години, но вече има възможността да води скромния отбор на Реймс в Лига 1. И то не просто да бъде треньор на отбора, който вече пети последователен сезон успява да се задържи във френския елит.

Един от популярните футболни симулатори Football Manager е в основата на решението на Уил Стил да промени фокуса си от това да бъде футболист към това да бъде треньор, пише The Guardian. И така започва треньорски курс в Myerscough College в Престън.

След това се присъединява към отбора от същия град, където работи с юношите на клуба, а през 2014 г. се завръща в Белгия. И така след още няколко години усилена работа и натрупан опит през 2021 г. става помощник треньор на Оскар Гарсия в Реймс.

След това обаче прекарва известно време отново в родината си край страничната линия на мачовете на Стандарт Лиеж, за да се завърне отново в Реймс през 2022 г. и да поеме треньорския пост. Ход, който определено е рискован, защото Уил Стил може и да е талантлив, но все още няма солиден опит зад гърба си.

Ръководството на френския тим обаче му гласува доверие и Стил променя тотално облика и тактиката на отбора, правейки го по-агресивен и резултатен. Показателно към момента е, че Реймс е в средата на класирането и е доста далеч от зоната на изпадащите.

А още по-показателно за наложения стил на Уил Стил е фактът, че отново към момента водещият реализатор на Лига 1 е нападателят на Арсенал Флориан Балогун, който играе под наем в Реймс. До момента той е отбелязал 14 гола - с един повече от звездата на френския футбол Килиан Мбапе.

Най-куриозното в случая е, че Реймс биват глобявани с по 22 000 паунда всеки мач, в който Уил Стил води отбора. Причината е, че треньорът все още не е изкарал професионалния си лиценз. Но на Стил лиценз не му и трябва, защото до момента Реймс са непобедени в Лига 1 от 12 поредни мача под негово ръководство.

Коментаторски клишета - страницата във Facebook, която се присмива на клишетата във футбола

Когато футболът се превърне в (коментаторско) клише

Как страницата Коментаторски клишета осмива не само клишетата, но и всичко свързано с футбола

Mоже би най-впечаляващо е равенството при гостуването на ПСЖ, когато Стил и неговите момчета показаха на Мбапе, Неймар, Меси и компания, че не бива да бъдат подценяване.