Още няколко мача ни делят от края на груповата фаза на Европейското първенство по футбол, след които ще станат ясни абсолютно всички участници в елиминационната фаза.

UEFA Euro 2020, Кристиано Роналдо, Пол Погба и как бойкотираха спонсорите на турнира

Когато Роналдо ти докарва милиарди загуба

Футболни звезди срещу спонсори

И се очертава да бъде интересно, защото отбори като Испания и Португалия имат какво да губят и трябва да играят за победа на всяка цена. Най-интересното предстои, както се казва.

И определено не можем да се оплачем от липса на голове на UEFA EURO 2020. Най-вече на автоголове. Нещо, което не е нетипично за футбола, но пък не се вижда във всеки мач.

Е, на това издание на Европейското автоголовете са толкова много, че само още един и ще трябва да включим пръстите и на другата ръка, за да ги преброим. Към момента са отбелязани цели пет автогола.

Това не се е случвало до този момент на европейски финали. Рекордът беше три попадения в собствената врата, но той беше изравнен и подобрен още миналата седмица.

С автогола си срещу Франция Матс Хумелс изравни рекорда, а с двата автогола, които португалските футболисти си вкараха срещу Германия, поставиха нов. И тези пет гола всъщност могат да набъбнат още, защото не остават един и два мача до края, а още доста.

Все пак дори още не е започнала елиминационната фаза. Но дори да няма повече автоголове на UEFA EURO 2020, то ще остане в историята именно с тази част от статистиката.

А колкото до общия брой попадения, по данни на UEFA след изиграването на точно 30 мача са вкарани 71 гола. Нидерландия е отборът вкарал най-много попадения до момента - осем.

UEFA Euro 2020, Амстердам, Лондон и кои са стадионите, на които ще се играят мачовете

Магията на Европейското - градовете и стадионите, в които ще се играе футбол

Остават броени дни до старта на първенството

При голмайсторите ще бъде доста оспорвано, защото цели четирима футболисти имат по три отбелязани гола. Става дума за Кристиано Роналдо, Патрик Шик, Ромелу Лукаку и Жоржиньо Вайналдум.

Пълни отличници във фаза защита пък са Италия, които не допуснаха нито един гол в груповата фаза.