Тези Олимпийски игри със сигурност не са като никои други. И причината са не само строгите мерки заради COVID-19, които пречат на нормалното провеждане на състезанията, както и на живота на всички в олимпийското село.

Токио 2021, Лоръл Хъбард и първият трансджендър спортист на Олимпийските игри

Прецедентът на Токио 2021

Равенство или не съвсем

Спортният форум започна на 23 юли, а вече видяхме не един и два прецедента - като започнем от първия транссексуален участник и стигнем до националния отбор по плажен волейбол на Норвегия, който бе глобен, защото си позволи да носи прилепнали шорти, вместо обичайните бикини на един от мачовете си.

Дни по-късно имаме втори подобен случай и можем да твърдим, че извоюването на правата на жените ще се превърне в една от основните цели на Токио 2021.

Снимка 540552

Източник: GettyImages

Свикнали сме да виждаме гимнастичките в прилепнали трика, които са като цял бански. Но националният отбор на Германия се появи на квалификациите за финалите не в обичайните си изрязани екипи, а в цели трика с дълги крачоли и ръкави.

Четирите гимнастички се обявиха срещу сексуализацията на жените в техния спорт. Решението са взели единодушно, а преди да се появяват с тези екипи пред целия свят, са ги носили няколко пъти на тренировка.

Снимка 540554

Източник: GettyImages

"Тъй като израстваме като жени, е доста трудно да свикнем с новото си тяло", казва 21-годишната Сара Вос, а съотборничките й застават зад нейните думи. Те не просто искат да се чувстват комфортно, но и да покажат, че могат да носят каквото си искат и да изглеждат невероятно, независимо дали трикото им е късо или дълго, цитират ги от Reuters.

Националният отбор по плажен хандбал на Норвегия за жени и защо искат промяна в правилата за начина на обличане

Жените, които не искат да бъдат сексуализирани

Националният отбор по плажен хандбал на Норвегия за жени има мнение

Решението и смелостта на немските гимнастички бе приветства и от други техни колежки, които обаче предпочетоха традиционното късо трико. Всъщност, дългите екипи за художествена гимнастика не са забранени на подобни форуми, но досега се използваха само крайни случаи и най-вече по религиозни причини. Но изглежда от тук нататък няма да е така.