Само преди няколко дни завърши Европейското първенство по плажен хандбал, което се проведе във Варна. Плажните спортове при жените винаги са свързани с показването на доста плът, но това не означава, че всички са съгласни.

Националният отбор на Норвегия по плажен хандбал, който също взе участие в Европейското първенство във Варна, е бил глобен, защото в един от мачовете си състезателките са носели прилепнали шорти, вместо приетите бикини.

Според 9GAG, Европейската федерация по хандбал е наложила глоба на отбора в размер на 1500 евро (150 евро на играч). В мача с Испания за бронзовите медали норвежките са играли с шорти, покриващи повече от 10 см. от задните им части.

Нещо, което не е разрешено от федерацията. Състезателките много добре знаят това и действията им са в знак на протест, защото според тях бикините, които са задължени да носят, са твърде разкриващи и ги сексуализират. Към това се добавя, че са неудобни - особено по време на менструация.

Катинка Халтвик казва пред NRK, че първоначално са искали да изиграят всички мачове с по-удобни и неразкриващи долнища и им е било казано, че ще бъдат глобявани с по 50 евро на мач, в който не спазят дрескода. Което по техните сметки е щяло да им излезе около 5000 евро в края на турнира.

И са били съгласни да се разделят с такава сума, но преди първия мач им е било казано, че ще бъдат дисквалифицирани, ако не носят бикини, което ги е принудило да се съобразят. 

Но все пак са се решили да направят този своеобразен протест на мача си за бронзовите медали. В социалните мрежи пък някои хора се възмущават от факта, че облеклата на мъжете въобще не са толкова неудобни и разкриващи, колкото тези, които жените са принудени да носят.