Почти не остана време до Олимпийските игри в Токио, които трябваше да се проведат още миналото лято, но бяха отложени с година заради пандемията.

Със сигурност това ще е един необикновен спортен форум, най-вече заради специфичните правила, които COVID-19 наложи. Но най-важното е, че животът все пак продължава.

На Токио 2021 има и други интересни и нови моменти, освен изискванията за маски, тестове и ваксини. Пет са новите олимпийски дисциплини, с които се цели да се привлече интересът и на по-младите зрители - скейтборд, сърфинг, спортно катерене, карате и бейзбол.

А в надпреварата по вдигане на тежести на тези Олимпийски игри ще участва първият трансджендър спортист в историята на форума. Това е Лоръл Хъбард от Нова Зеландия.

Родена като Гавин Хъбард, тя ще се състезава при жените в категория до 87 кг, след като до 2013 г. попада сред мъжете състезатели. Това стана възможно след промени в правилника на Международния олимпийски комитет, които обаче предизвикаха разнопосочни реакции.

МОК позволи транссексуални мъже да се състезават редом до жените, ако тестостеронът им е под определени нива. Хормонът е свързан пряко с растежа на мускулите и затова се смята, че може да бъде значително предимство за тези участници.

Освен това, противниците на решението смятат, че 43-годишната Хъбард има големи шансове да надвие конкуренцията, защото е преминала през пубертета като мъж, което й дава по-голяма костна и мускулна здравина

Миналият месец белгийската щангистка Ана Ванбелинген, която ще се състезава в същата категория, също изказа мнението си, че с включването на Хъбард надпреварата за медалите става нечестна.

Токио 2021, курсовете, расизмът и историчесата промяна за бразилските олимпийци

На какво ще се учат бразилците преди Олимпиадата

Въобще не е свързано с физически упражнения

Новозеландката обаче поучи подкрепата на правителството, което изрази позицията си, че Лоръл покрива всички критерии на олимпийския комитет и пред участието й на игрите няма пречка, предава BBC.