Предизвикателен - така с една дума може да бъде описан романът "Елементарните частици", донесъл на автора си Мишел Уелбек световна слава. По провокативен, дързък, арогантен, дори оскърбителен начин, в него се разкриват проблемите на съвременното европейско общество.

Да се смееш или да плачеш - “Всеки иска да живее” ни провокира от сцената на Сатиричния театър

Да се смееш или да плачеш - “Всеки иска да живее” ни провокира от сцената на Сатиричния театър

Какво ще направиш, ако може да избереш друг да умре вместо теб

Творбата е написана през 1998 г., но сега - двайсет и шест години по-късно, оживява на българска сцена.

Едноименното представление ни запознава с историите на двама братя. Единият е неуспешен писател, а другият - световно признат учен-биолог. Те ни пренасят във времето на свръхтехнологиите, където ще се опитаме да разберем процесите на новото време.

Но любовта, разбира се, остава основна тема. Засегнат е въпроса дали в дехуманизиращия се свят човекът запазва свойството си да обича. Но за да се достигне до отговора, трябва да се премине през едно своеобразно пътуване назад и напред във времето.

Въпреки идеалистичната представа за бъдещето на хората, спектакълът, базиран на пропития с парадокси и ирония роман на Мишел Уелбек, по своята същност представлява социална антиутопия.

По адаптацията на "Елементарните частици" работят преводачът Красимир Петров и режисьорът Крис Шарков. Сценографията и костюмите са дело на Никола Тороманов, а музиката - на Емилиян Гацов-Елби.

На сцената ще видим актьорите Теодора Духовникова, Жаклин Даскалова, Димитър Николов, Мартин Димитров, Елена Иванова, Славена Зайкова и Дарина Радева.

Да се опълчиш на Путин - трагичната история на Анна Политковская в “Анна - непоправимата”

Да се опълчиш на Путин - трагичната история на Анна Политковская в “Анна - непоправимата”

Премиера на сцената на “Топлоцентрала”

Премиерата на "Елементарните частици" е на 21 април от 19 ч. в Народен театър "Иван Вазов". Следващите дати на представлението са 26 април, 7, 28 май и 14 юни, а цялата информация за него е тук.